Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Nový Zéland po útoku na mešity radikálne sprísnil zákony. Zakázal útočné zbrane
Zdielať na

Nový Zéland po útoku na mešity radikálne sprísnil zákony. Zakázal útočné zbrane

WELLINGTON / Nový Zéland sa po útoku na dve mešity v meste Christchurch rozhodol sprísniť zákony o držaní zbraní a zakázať útočné a poloautomatické pušky. Premiérka Jacinda Ardern už po útoku Tarranta upozornila, že sa budú sprísňovať zákony o držaní zbraní. Tí, čo takéto zbrane už držia, ich budú musieť do 2 rokoch nahlásiť ešte predtým, ako ich predajú.

Zákony by mali nadobudnúť platnosť najneskôr do 11. apríla, vyhlásila to premiérka Jacinda Ardern, ktorá čin označila za teroristický a už predtým upozornila, že sa budú sprísňovať zákony o držaní zbraní. "Šesť dní po útoku oznamujeme zákaz poloautomatických pušiek vojenského typu a útočných pušiek," uviedla premiérka.  Zakázané by mali byť aj súčiastky, pre ktoré je možné z legálne držanej zbrane vytvoriť samopal a tiež veľkokapacitné zásobníky. Všetci držitelia zakázaných zbraní sú povinní ich na základe rozhodnutia vlády v najbližších dvoch rokoch nahlásiť ešte predtým, ako ich predajú.

https://twitter.com/henrycooke/status/1108550190372257792

"Naše dejiny navždy zmenil 15. marec. Teraz sa menia aj naše zákony. Oznamujeme, že sme v mene Novozélandčanov podnikli kroky k sprísneniu našich zákonov o uchovávaní zbraní, aby sme z našej zeme urobili bezpečnejšie miesto," povedala Ardern na tlačovej konferencii a dodala, že všetky typy poloautomatických pušiek, ktoré boli použité pri útoku, budú zakázané. Nové opatrenia majú umožniť odkúpenie zakázaných zbraní od majiteľov, čo bude podľa premiérky štát stáť 200 miliónov novozélandských dolárov. 

"Predpokladám, že prevažná väčšina legálnych držiteľov zbraní na Novom Zélande pochopí, že tieto kroky sú v národnom záujme," dodala s tým, že na farmárov sa budú vzťahovať prísne uplatňované výnimky pre likvidáciu škodcov. 

Polícia oznámila, že všetkých 50 obetí útoku sa podarilo identifikovať. Vo väčšine prípadov išlo o utečencov a imigrantov z Pakistanu, Indie, Malajzie, Turecka, Indonézie, Somálska, Afganistanu a Bangladéša. 

Strelec zo Zélandu na Slovensku? 

Šialený masový vrah, ktorý bol posadnutý stredovekými bojovníkmi proti Turkom a moslimom, precestoval celý európsky kontinent. Medzi krajinami, ktoré 28-ročný Austrálčan Brenton Tarrant navštívil, je podľa webu t-online.de Slovensko, Maďarsko, Rakúsko či Česká republika. Fotografie z navštívených miest zverejňoval na facebooku. Jeho konto je momentálne už nedostupné. 

Fotografie z celého sveta, ktoré mal uverejniť, a jeho profil sú možné vyhľadať iba v digitálnom archíve. Polícia ani úrady zatiaľ oficiálne nepotvrdili, či fotografie urobil naozaj obvinený mladík. Európski policajti či tajné služby pravdepodobne nemali dôvod sledovať muža, ktorý nemal zápis v trestom registri a nefiguroval na žiadnych zoznamoch nebezpečných osôb. Tarrant sa po Európe mohol pohybovať bez víz. "Občania Austrálie nepotrebujú na návštevu Schenghenu víza. Môžu sa v ňom pohybovať voľne 90 dní,"potvrdil pre televíziu JOJ Juraj Tomaga z ministerstva zahraničných vecí. 

Pozrite si aj vyjadrenie premiérky Nového Zélandu Jacindy Ardern k teroristickému útoku: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy