Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Miroslav Lajčák: Myslíte si, že som blázon a neviem, kde žijem?!
Zdielať na

Miroslav Lajčák: Myslíte si, že som blázon a neviem, kde žijem?!

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Ministra Lajčáka na eurovýbore opäť podporila najmä opozícia. A prekvapujúco i poslanec Ľuboš Blaha. Konkrétne pri spore o dohode o obrannej spolupráci so Spojenými štátmi, ktorú SNS začala odmietať. Podľa Miroslava Lajčáka ho dohadovaním tejto dohody na pôvodne poveril práve minister obrany. Toto tvrdenie SNS popoludní spochybnila a dohodu prirovnáva k pozývaciemu listu Biľaka pre ruské vojská.

Peter Pellegrini informuje poslancov o svojom postoji k brexitu pred odletom do Bruselu. Veľká Británia vo svojom návrhu žiada krátkodobé predĺženie lehoty, ale podľa slov premiéra si nevie predstaviť dlhšie odloženie brexitu, ako je termín eurovolieb. Ak dovtedy nebude schválená dohoda o brexite, budeme čeliť tvrdému brexitu. "Podporíme krátkodobé odloženie brexitu," povedal premiér. 

Premiér sa vyjadril aj k situácii našich východných susedov: "Naše stanovisko k anexii Krymu pri výročí je a bude, že plne podporujeme suverenitu Ukrajiny a odsudzujeme nelegálnu anexiu Krymu, ktorú vnímame ako porušenie medzinárodných dohôd a územnej celistvosti."

Miroslav Lajčák na výbore označil za neslušné, ak sa o zmene postoja k dohode s USA dozvie z medií. Keďže ministerstvo obrany bolo dovtedy pri rokovaniach aktívne a preto nechápe dramatickú zmenu ich postoja. Ktorá je opakovane sprevádzaná viacerými bizarnými vyjadreniami. "Myslíte si, že som blázon a neviem kde žijem?!" odpovedá Miroslav Lajčák podpredsedovi SNS Jaroslavovi Paškovi na jeho argumenty o zmluve s USA. "Ide o lži, sprosté lži," dodal poslanec Osuský na argumenty SNS k zmene postoja k dohode s USA o obnove letísk.

Premiér i minister zahraničných vecí odmietajú slová SNS, že je hotový návrh zmluvy o ktorom mali rozhodnúť. Naopak rokovania stále nie sú ukončené. "Ja vám garantujem, že máme suverénnu zahraničnú politiku, máme suverénnu vládu a keď povieme, že ďakujeme, tak nám nikto nič za to nemôže urobiť," povedal Peter Pellegrini. "Môžem povedať, že tie dva kľúčové body sú plná suverenita Slovenskej republiky pri všetkom rozhodovaní a žiadna trvalá prítomnosť amerických ozbrojených síl na našom území," poznamenal aj Miroslav Lajčák. "Pán predseda vlády potvrdil a rovnako aj minister zahraničných vecí, žiadne základne, žiadny cudzí vojaci a žiadne zmluvy, ktoré by narúšali suverenitu Slovenska," dodal Ľuboš Blaha, predseda európskeho výboru NR SR za SMER-SD. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy