Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Učitelia chystajú celoslovenský protest a prerušenie vyučovania
Zdielať na

Učitelia chystajú celoslovenský protest a prerušenie vyučovania

BRATISLAVA / Učitelia chystajú protest. Aj napriek tomu, že už majú tisícky podpisov pod petíciou za stiahnutie nového školského zákona, z dnešného ústavnoprávneho výboru odišli sklamaní. Keďže ani petícia, ani argumenty členov výboru nepresvedčili.

Šestnásťtisíc ľudí už podpísalo petíciu za stiahnutie nového zákona o pedagogických a odborných zamestnancoch. Ani toto vysoké číslo však na stiahnutie spomínaného zákona nestačilo. "Určite to svedčí o tom, že tí, ktorým je zákon určený, nie sú s týmto zákonom spokojní," uviedla zástupkyňa petičného výboru Daniela Čorbová.

Naopak ministerstvo si myslí, že ľudia, ktorí podpisujú petíciu často nie sú učiteľmi. Členovia petičného výboru však tvrdia, že podpisy patria hlavne učiteľom a denne sa ich má pod petíciu podpísať viac ako 900.

Rozporuplný zákon

Rozporuplných je hneď niekoľko bodov, jedným z nich je napríklad zrušenie kreditového systému, vďaka ktorému si učitelia vedeli k platu prilepšiť aj o 12%. "Ubezpečujem učiteľov, že o 12 percent neprídu. A budú si ich môcť získať, a samozrejme tí, ktorí už majú 12 percent kreditový príplatok, tým bude platiť do roku 2023," uviedol Peter Krajňák, štátny tajomník ministerstva školstva. 

"Ten príplatok nebudú môcť získavať všetci učitelia a pedagogickí zamestnanci rovnako. Zvlášť budú diskriminované učiteľky materských škôl a vychovávatelia, na ktorých zákon úplne zabúda. A pre nich budú veľmi oklieštené možnosti získať príplatok," tvrdí predseda Slovenskej komory učiteľov Vladimír Crmoman. 

Bez konzultácie

Navyše Slovenská komora učiteľov tvrdí, že zákon s nimi nikto nekonzultoval. "Zákon po riadnom medzirezortnom pripomienkovom konaní bol zásadne zmenený a tu nedostali možnosť všetky školské organizácie, nielen SKU, nielen členovia petičného výboru, ale všetky školské organizácie mali dostať možnosť sa k tomu vyjadriť," dodal Crmoman. 

"My máme aj z roku 2018 komunikáciu so Slovenskou komorou učiteľov, takže vedeli o tomto návrhu a nevidím teda dôvod, aby teraz prišli s takou zásadnou zmenou ako je stiahnutie zákona," dodal Krajňák. 

Protest učiteľov 

Petičný výbor vyzýva učiteľov, aby sa 28. marca, teda presne na Deň učiteľov, obliekli do čierneho. "A o 12:00 prerušili vyučovanie minútou ticha za všetky tie krivdy, ktoré sa vlastne tomu školstvu dejú," vyzval Crmoman. 

Pozrite si archívnu reportáž o téme: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy