Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Začalo sa vypočúvanie 29 kandidátov na Ústavný súd. Viacerí z nich sa nedostavili
Zdielať na

Začalo sa vypočúvanie 29 kandidátov na Ústavný súd. Viacerí z nich sa nedostavili

Archívna reportáž
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Vo štvrtok začalo vypočúvanie kandidátova na ústavných sudcov. Uchádzači o post sudcu Ústavného súdu SR mali 15 minút na úvodné vystúpenie a desať minút na odpovede vždy na tri položené otázky. O talár na ústavnom súde zabojuje 29 kandidátov. Vypočúvanie uchádzačov trvá dva dni. V apríli sa potom pokúsia presvedčiť našich poslancov, že na to majú. Posledná voľba sa totiž skončila fiaskom.

Vypočúvanie bude tentokrát časovo obmedzené. Uchádzači o post sudcu Ústavného súdu SR budú mať 15 minút na úvodné vystúpenie a desať minút na odpovede vždy na tri položené otázky. O talár na ústavnom súde zabojuje 29 právnikov, z toho len piati sú noví a neuchádzali sa o post sudcu v Košiciach v prvom kole. Vypočúvanie kandidátov je naplánované na dva pracovné dni.

Niektorí kandidáti sa nedostavili 

Viacerí z kandidátov nedorazili, ospravedlnili sa zo zdravotných dôvodov, či osobných dôvodov. Medzi nimi aj nový uchádzač Stanislav Irsák (OĽaNO). Stanislav Gaňa z Odboru legislatívy prezidentskej kancelárie sa vyjadril, že "pokiaľ sa nieto nezúčastní verejného vypočutia, je nezmyselné, aby sa uchádzal o post na Ústavnom súde. Dôvodom je, že sa zástupcovia prezidenta nemôžu pýtať a prezident tak nebude mať dosť informácii o týchto kandidátoch." 

"Domnievam sa, že títo ľudia by mali stiahnuť súhlas s kandidatúrou," dodal Gaňa. Predseda výboru Martin Madej súhlasí, že je to škoda a verí, že to poslanci zohľadnia počas hlasovania.  

Vypočúvanie kandidátov

Advokátka Katarína Čechová, ktorá pôsobila v Európskej komisii aj na Viedenskom arbitrážnom centre, sa vyjadrila počas vypočúvania, že "po takmer 3 dekádach zastupovania rôznych klientov, je pripravená zastupovať len jediného - a to Slovenskú republiky na Ústvanom súde."

Po Čechovej nasledoval Ladislav Duditš, ktorý už ale už vypočúvanie absolvoval. "Uvedomujem si, že ani moja dlhoročná prax v justícii nemusí znamenať, že mám tie správne predpoklady na post ústavného sudcu. Sudcovia v tejto inštitúcii by mali byť zárukou odbornosti a rozhodovať podľa právnych predpisov," uviedol Duditš. Ako ďalšieho v poradí vypočul vysokoškolského profesora Antona Dulaka, ktorý pripomenul, že jeho motivácia uchádzať sa o post ústavného sudcu sa nezmenila. Dulak chce na Ústavnom súde SR zúročiť svoje dlhoročné skúsenosti. "Moja motivácia sa od januára príliš nezmenila. Chcem na Ústavnom súde SR prezentovať svoje dlhoročné skúsenosti a znalosti právnej problematiky," povedal,

Pred výbor predstúpil aj šéf trestnoprávneho kolégia Najvyššieho súdu SR Libor Duľa. Podľa neho má byť nestrannosť sudcu samozrejmosťou. Obe voľby však podľa neho majú svoje výhody aj nevýhody. "Verejná voľba môže do istej miery odkryť isté politické zákulisné dohody. Malo by byť však samozrejmosťou, že sa sudca vysporiada so svojou otázkou nestrannosti," povedal.

Právnik Ďuriš sa zúčastnil na vypočúvaní po druhýkrát. Poslancov zaujímalo, ako Ďuriš vníma rozhodnutie Ústavného súdu zo záveru januára tohto roka, keď rozhodol o nesúlade ústavného zákona s ústavou. "Nesúhlasím s ním. Ústavný súd obmedzil zákonodárnu moc. Mne vychádza to rozhodnutie mierne cez čiaru a mierne nebezpečné, pretože by mohol súd postupovať rovnako v budúcnosti," povedal Ďuriš.

Pôvodne bolo nominovaných 30 kandidátov. Eva Fulcová , ktorá sa uchádzala o post ústavnej sudkyne v prvej voľbe, ale stiahla svoju nomináciu. Po vypočutí bude nasledovať opakovaná voľba v Národnej rady SR, v ktorej majú zákonodarcovia zvoliť 18 kandidátov.  Voľba NR SR je naplánovaná na marcovú schôdzu ešte pred druhým kolom prezidentských volieb, ktoré budú 30. marca. Z nich následne prezident vymenuje polovicu. 

Premiér je za tajnú voľbu

"Pokiaľ Robert Fico nebude blokovať voľbu, tak verím, že budu niektorí kandidáti zvolení," vyjadril sa poslanec NR SR Ondrej Dostál z OKS.

Smeráci stále trvajú na tom, aby bola tajná voľba sudcov, a nielen on. Premiér Peter Pellegrini verí, že parlament na blížiacej sa schôdzi zvolí dostatok kandidátov na ústavných sudcov, aby mal prezident možnosť vybrať minimálne troch ústavných sudcov. "Mohol by sa nájsť dostatok hlasov aspoň na zvolenie toľkých kandidátov na sudcov, ktorí by garantovali a zabezpečili existenciu pléna ústavného súdu, aby mohol rozhodovať," povedal. "Verím a želal by som si to, že sa koaliční poslanci dohodnú, aby voľby mohli byť tajné, ak je to jednou z podmienok volieb," uviedol s tým, že podporuje tajnú voľbu.

"Ak by niekto spochybnil voľby prezidenta, kto by rozhodol? Nabádam, verím, aby sa tentokrát našiel konsenzus na zvolenie aspoň šiestich, z ktorých by pán prezident mohol vybrať minimálne troch ústavných sudcov," uviedol premiér. Podľa neho by sa nemali voľby neustále vyhlasovať znova a znova pre neúspech voľby. Považuje to za zlý signál spoločnosti.

Podmienky pre uchádzačov

Okrem vekovej hranice 40 rokov musia mať za sebou 15-ročnú prax v právnickom povolaní. Tiež majú byť uznávanými osobnosťami v právnej obci. 

Nominovaní sú: Pavol Boroň, Katarína Čechová, Ladislav Duditš, Anton Dulak, Libor Duľa, Michal Ďuriš, Ivan Fiačan, Radovan Hrádek, Stanislav Irsák, Martin Javorček, Rastislav Kaššák, Eva Kováčechová, Štefan Kseňák, Miloš Maďar, Pavol Malich, Michal Matulník, Peter Melicher, Peter Molnár, Vlastimil Pavlikovský, Edita Pfundtner, Zuzana Pitoňáková, Radoslav Procházka, Peter Straka, Ľuboš Szigeti, Robert Šorl, Daniela Švecová, Marek Tomašovič, Michal Truban a Martin Vernarský.

Ústavný súd SR bude od soboty 16. februára pracovať v obmedzenom režime, pretože na ňom zostávajú iba štyria sudcovia z trinástich. Pri prvom hlasovaní zablokovali voľbu poslanci strany Smer-SD, ktorí odovzdali prevažne prázdne hlasovacie lístky. Poslanci Národnej rady SR nedokázali v dvoch voľbách zvoliť ani jedného z 37 uchádzačov o post ústavného sudcu. Podľa predsedu SNS je potrebné hľadať kompromis. "Druhá voľba by mala byť zrejme tajná. Nemyslím si, že by všetci uchádzači mali absolvovať verejné vypočutie. Tí, ktorí sa prihlásia opäť, by mali byť automaticky zaradení do voľby. Nehľadajte senzáciu o tom, ako zhorí ústavný súd. Podobné situácie tu boli aj v minulosti a aj v rámci koalície si dajme priestor, aby sme si veci vysvetlili. Nevnímam situáciu ako napätie," povedal Andrej Danko po prvej neúspešnej voľbe. 

V prvom kole sa uchádzal o funkciu sudcu na Ústavnom súde SR aj Robert Fico, s čim viacerí politici nesúhlasili. 

Pozrite si reakciu Roberta Fica po prvej nevydarenej voľbe ústavných sudcov:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy