Zatiahnuté
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Jej život sa točil len okolo mužov, seba zanedbávala. Magdaléna sa ale nevzdala a svoje telo takto REŠTARTLA
Zdielať na

Jej život sa točil len okolo mužov, seba zanedbávala. Magdaléna sa ale nevzdala a svoje telo takto REŠTARTLA

BRATISLAVA / Reštart 49-ročnej Magdalény. Celý jej život sa točil okolo jej mužov – manžela a synov. Trápil ju konflikt so starším synom, zanedbávala samú seba, a jednoducho priberala. Až sa jedného dňa rozhodla pre zmenu a zverila sa do rúk odborníkov z relácie Reštart. Jej cieľ bolo dosiahnuť váhu 50 kíl.

Predtým než sa Magdaléna rozhodla zmeniť svoj život Reštartom, paradoxne nebola na tom fyzicky najhoršie. Ako bývalá športovkyňa bola aktívna aj doma, chuť k športu už ale nemala. Bola zvyknutá už len na pohyb okolo domu, jej telesná aktivita sa týkala len zabezpečovania chodu domácnosti. "Toto ale stačí len na to, aby bol človek večer unavený. Nie na to, aby naozaj urobil energetický výdaj," vyjadril sa odborník z Reštartu, športový fyziológ Viktor Bielik. 

Jej výška bola 152 cm, hmotnosť 69 kíl, pás mala 98 cm a tuku v tele 28%. "U žien v jej veku sa znižuje produkcia pohlavných hormónov. Častokrát nemajú problém ani s krvným tlakom, no odrazu sa sťažujú a tak na liečbu prejdú. V takýchto prípadoch sa obvod pásu zvyšuje a tuk v tele narastá.Toto bol prípad aj Magdalény," poznamenal. 

Ako môžu ženy predísť zvyšovaniu tuku ?

Ženy vo veku okolo 50 rokov majú s percentom tuku v tele čoraz väčšie problémy. Podľa Viktora Bielika je na to jeden zaručený recept - kontrolovanie toho, čo a koľko zjeme. Ak vyradíme rôzne pochutiny, zmrzlinu neznamená to ešte,že hneď schudneme. Aj prílišné konzumovanie ovocia nás môže stáť nejaké to kilo navyše. Problém je tak aj v cukroch, ktoré obsahuje ovocie. "Magdaléna zvykla práve jesť veľa oškvarkov, či zmrzliny. Potom to vysadila, no cukry jej nahradilo ovocie zo záhrady, čo bol dôvod toho, že mesiac nechudla."

"Ľudia zvyknú urobiť fitness koláčik a povedia, že veď z toho sa chudne. Ale dôležité práve je, koľko tam toho cukru je. Nezáleží či je to trstinový cukor, obyčajný, javorový, jednoducho tam stále je, prihliadať treba na množstvo," vysvetlil Viktor.  

Energetický deficit je základ

Je dôležité si strážiť koľko kalórii prijmeme. Môžeme konzumovať jedlá, na ktoré máme chuť, ale s mierou. Kalorický deficit treba dodržiavať. Základom je samozrejme aj dostatok pohybu. "Pohyb v záhrade je síce fajn, no keby to porovnáme s rýchlou chôdzou, tak to jednoznačne prevalcuje." 

Podľa Viktora zvyknú mať ľudia tú tendenciu niečo veľmi rýchlo odbehnúť, nejaký krátky úsek. "Šprintujú, potom si dajú prestávku, a keď to zrátame tak športujú dokopy 7 minút. Čiže tá aktivita je nízka." Účinnejšia je teda obyčajná chôdza, rýchla chôdza na dlhšiu trať. 

Vykonávať krátke šprinty, pomedzi ktoré máme napríklad 30 sekundové pauzy je pre mnohých škodlivé. Ničíme si tým podľa odborníka kĺby. Treba sa preto riadiť heslom - pomaly a rozvážne. 

Prípad Magdalény bol zo začiatku trocha zložitý. Mala rôzne rodinné problémy, bola veľmi pod stresom. Je dôležité, aby človek troška vypustil tie hormóny, hormóny šťastia. "Toto je to, ak ľudia siahajú po sladkom, pochutinách. Chemikálie sa vyplavia, cítia s lepšie zrazu, no ráno keď sa odvážia je to zase naspäť. Opäť aj rodinné problémy, sú nespokojní," povedal Viktor Bielik z relácie Reštart. S Magdalénou tak musel veľmi pracovať aj terapeut, aby to bolo vyvážené - tá telesná kondícia, strava, celý reštart človeka. 

Jej cieľom bolo dostať sa na váhu 50 kg. Magdaléne sa to síce nepodarilo, no schudla na pekné číslo - 62 kíl. "Ja myslím, že na konci jej Reštartu bola rozhodne spokojná. Toto ale nebol koniec, lebo my vždy len niečo začneme," dodal odborník. 

​Pár centimetrov alebo kilogramov? Lekár z relácie Reštart vám vysvetlí, na čo sa zamerať pri chudnutí:

Súvisiace články