Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Čierne skrinky z etiópskeho lietadla pošlú do Paríža. Nemecko ich analyzovať odmietlo
Zdielať na

Čierne skrinky z etiópskeho lietadla pošlú do Paríža. Nemecko ich analyzovať odmietlo

Archívna reportáž

PARÍŽ / Z Etiópie odletela do metropoly Francúzska skupina expertov. Po tom čo, Nemecko odmietlo analyzovať čierne skrinky z lietadla, ktoré v nedeľu spadlo pri meste Addis Abeby. Analyzovať ich teraz majú experti práve v Paríži.

Spoločnosť Ethiopian Airlines tento krok oznámila v stredu v noci. O tom kam pošlú čierne skrinky mal rozhodnúť tím vyšetrovateľov. Nemecko ale analýzu čiernych skriniek rázne odmietlo. Údaje z nich bude analyzovať francúzsky úrad pre bezpečnosť civilného letectva. 

"Tu na to nie je technická kapacita, a tak čierne skrinky pošleme analyzovať inam," uviedla hovorca etiópskej leteckej spoločnosti Asrat Begashaw.

Piloti sa sťažovali

Podľa denníka Dallas Morning News sa dokonca 5 pilotov sťažovalo na problémy s novým automatickým systémom, ktorý spoločnosť Boeing namontovala do najnovších strojov Boeing 737 Max 8. Svoje skúsenosti mali zapisovať do systému  Aviation Safety Reporting System (ASRS). Ide o projekt, za ktorým stojí NASA. Do systému môžu piloti anonymne nahlásiť svoj zážitok z letu, hoci dopadol dobre, ale bol na hranici bezpečnosti, či dokonca za ňou. 

​Obe čierne skrinky, na ktorých má byť záznam z kokpitu lietadla, boli nájdené na mieste nešťastia približne 60 kilometrov od etiópskeho hlavného mesta. Skrinky sú podľa predstaviteľov Spojených štátov poškodené, sú ale presvedčení, že do 24 hodín od stiahnutia dát bude možné mať nejaké prvotné výsledky. Podľa niektorých leteckých odborníkov sa môže vyšetrovanie príčin havárie tiahnuť mesiace. Myslia si to zrejme aj preto, že dodnes neboli zistené dôvody minuloročnej havárie indonézskeho lietadla tohto typu. Lietadlo sa v októbri zrútilo do Jávskeho mora so 189 ľuďmi na palube.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy