Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Súd rozhodol. Bašternák je vinný, dostal päť rokov
Zdielať na

Súd rozhodol. Bašternák je vinný, dostal päť rokov

BRATISLAVA / Ladislav Bašternák je vinný. Súd mu uložil trest päť rokov. Rovnako aj zákaz činnosť podnikať, rovnako mu prepadne majetok. Rozsudok je právoplatný. Polícia môže Bašternáka vyhľadať, ak sa sám nedostaví na výkon trestu. Podnikateľ sa na súd nedostavil.

Obžalovanému Ladislavovi Bašternákovi uložil súd trest na 5 rokov odňatia slobody vo väzení s minimálnym stupeňom stráženia, zákaz podnikania na 5 rokov a takisto mu podľa rozhodnutia súdu prepadne majetok. Rozsudok je právoplatný. Polícia môže Bašternáka vyhľadať, ak sa sám nedostaví na výkon trestu. "Krajský súd v Bratislave nariadi výkon trestu odňatia slobody a vydá príkaz na dodanie do výkonu trestu odňatia slobody. Príkaz bude expedovaný obvodnému oddeleniu policajného zboru Slovenskej republiky v mieste trvalého bydliska odsúdeného," informoval Pavol Adamčiak, hovorca Krajského súdu v Bratislave. Príslušné obvodné oddelenie po prevzatí príkazu Ladislava Bašternáka zadrží, ak sa dovtedy nedostaví sám. Reálne je tak možné, že sa tak stane až v pondelok.

V ranných hodinách začal odvolací súd v prípade neodvedenia dane a poistného. Ladislav Bašternák sa na pojednávanie nedostavil a požiadal o konanie v neprítomnosti. Bašternákov obhajca Peter FIlip pre médiá uviedol, že jeho klient je na Slovensku a v prípade rozhodnutia o jeho vine sa nebude vyhýbať trestu. "Nie, určite sa nebude. Prečo by sa mal. Bude ale žiadať jeho úplné oslobodenie," uviedol pred súdom Filip. 

"Ospravedlnil sa a dal súhlas na konanie v jeho neprítomnosti," vyjadril sa jeho obhajca. Bašternák sa v písomnom odvolaní obhajoval, že takmer dvojmiliónovú vratku DPH daňovému úradu vrátil. Teda prejavil účinnú ľútosť a mal by byť preto oslobodený. 

Prokurátor žiadal prepadnutie Bašternákovho majetku, faktom ale je, že keďže ho prokuratúra nezablokovala, Bašternák sa väčšiny nehnuteľností zbavil. Prepísal ich napríklad na manželku. 

Bašternák sa v novembri priznal k daňovým podvodom. Toto pojednávanie teda nie je o vine, ale o výške trestu. 

Polícia medzitým vyšetruje aj ďalšie kauzy súvisiace s jeho podnikaním - napríklad to, či nepodvádzal pri výstavbe komplexu Bonaparte - a to na hrúbke múrov či kvalite materiálov. Podľa poslanca Jozefa Rajtára, ktorý dal vo veci viacero trestných oznámení totiž Bašternákova firma deklarovala za celú stavbu oveľa vyššie výdavky, než bola jej skutočná hodnota. Vďaka tomu si podnikateľ mohol opäť uplatniť mastné vratky DPH. Potvrdila to priamo finančná správa.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy