Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Britskí poslanci odmietli brexit bez dohody
Zdielať na

Britskí poslanci odmietli brexit bez dohody

Archívna reportáž

LONDÝN / Britskí poslanci schválili návrh, ktorý odmieta brexit bez dohody. Zároveň zamietli návrh na jeho odklad pre prípravu na nekompromisný odchod z Európskej únie.

Britskí poslanci schválili návrh vylučujúci brexit bez dohody za akýchkoľvek okolností. Podľa tlače už nebudú hlasovať o vládnom texte o neriadenom brexite. Poslanci zároveň zamietli kompromisný návrh na odklad brexitu do mája, aby bolo možné pripraviť sa na odchod krajiny z EÚ bez dohody.

Britská Dolná snemovňa bude vo štvrtok  hlasovať o odklade vystúpenia z EÚ  30. júna, pôvodný termín počíta s odchodom do 29. marca.  Tento krátky odklad bude podľa predsedu snemovne Johna Bercowa možný len vtedy, keď parlament do 20. marca podporí dohodu, ktorú už dvakrát odmietol, naposledy v utorok. Premiérka May po stredajšom hlasovaní vyhlásila, že sa parlament musí rozhodnúť, ako bude ďalej pokračovať. May taktiež nevylúčila ani vypísanie druhého referenda, čo by ale podľa nej znamenalo, že Británia nakoniec v EÚ zostane. 

Britskí poslanci v utorok večer opätovne, hoci s menším počtom hlasov, odmietli dohodu, ktorú európski vyjednávači dohodli s premiérkou Theresou May. Dolná snemovňa bude v stredu hlasovať opäť. Tentoraz pôjde o rozhodnutie, či Veľká Británia opustí úniu bez dohody. Hlasovanie by sa malo začať o ôsmej hodine večer, pričom premiérka dala svojim konzervatívnym poslancom v rozhodovaní o tom ako hlasovať - voľnú ruku. 

Utorňajšie hlasovanie komentovali popredné denníky Európy. Niektoré hovoria o katastrofe, do ktorej sa ostrovná krajina rúti, iní vidia východisko zo súčasnej situácie v ďalšom referende o brexite. Europarlament chystá zbierku opatrení, aby sa mohol pripraviť na stlmenie dopadu tvrdého brexitu. Niektoré z opatrení sa týkajú aj približne 80 tisíc Slovákov žijúcich vo Veľkej Británii. Jedným z nich je možnosť dokončiť Erasmus, či zachovanie nárokov sociálneho zabezpečenia alebo povolenie poskytovať dopravné služby medzi Spojeným kráľovstvom a úniou. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy