Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Zsuzsová vypovedala viac ako 6 hodín, vinu na vraždách exprimátora aj Jána Kuciaka odmieta
Zdielať na

Zsuzsová vypovedala viac ako 6 hodín, vinu na vraždách exprimátora aj Jána Kuciaka odmieta

Archívna reportáž

NITRA / Alena Zsuzsová vypovedala viac ako šesť hodín na pobočke NAKA v Nitre. Vypočúvali ju v súvislosti s vraždou exprimátora Hurbanova, ktorá sa stala v roku 2010. Svoju vinu podľa svojho obhajcu odmieta.

Do nitrianskej pobočky kriminálnej agentúry v Nitre Alenu Zsuszovú priviedli ráno okolo deviatej hodiny. Vypovedala vo veci vraždy exprimátora Hurbanova Lászloa Basternáka. Po šiestich hodinách ju vyviedli z budovy. Mala na hlave čiapku, z ktorej vytŕčali kratšie čierne vlasy. Skláňala hlavu, na otázky novinárov neodpovedala. 

Podľa jej právneho zástupcu, Zsuzsová odmieta akúkoľvek spojitosť s vraždou exprimátora Hurbanova. V prípade je obvinená zo spoluúčastníctva na vražde. "Cíti sa byť nevinná aj tvrdí, že je nevinná nech rozhodne súd. Rozhodne súd, zatiaľ platí prezumpcia neviny," uviedol obhajca Aleny Zsuzsovej Štefan Neszméry. V minulosti pritom vypovedala v procese s odsúdeným strelcom Štefanom Kaluzom ako svedkyňa.   

Podľa obhajcu obvinená popiera vinu aj v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. 

Polícia počas dňa informácie o výsluchu neposkytla. "K vykonávaným procesným úkonom sa nie je možné vyjadrovať, aby nedochádzalo k mareniu účelu trestného konania," uviedol pre televíziu JOJ hovorca policajného prezídia Michal Slivka. 

Ako prvý informoval o výsluchu Aleny Zsuzsovej portál tvnoviny.sk. Za úkladnú vraždu odsúdili Štefana Kaluzu, ktorý dostal 25 rokov. No už vtedy vyšetrovatelia pracovali s verziou, že on bol len vykonávateľom. Exprimátora vraj nepoznal, ale niekoho sa bál. Pred 8 rokmi sa obvinená žena podieľala spolu so Zoltánom Andruskom vo voľbách na kampani protikandidáta zavraždeného exprimátora. Práve Roman Ostružlík bolo jedným zo štyroch ľudí, ktorým bolo začiatkom tohto roka vznesené obvinenie v prípade tejto vraždy.

Exprimátora a regionálneho politika Strany maďarskej koalície Basternáka zavraždili 9. júla 2010 vo večerných hodinách pred jeho domom. Za úkladnú vraždu odsúdili Štefana Kaluza na 25 rokov. Polícia pracovala s verziou, že vraždu si niekto objednal. Kaluz však objednávateľa neprezradil. Obvinený Vladimír M. je bývalý šofér Aleny Zsuzsovej a Romanovi O. robila politickú kampaň proti zavraždenému Basternákovi. Vladimír M. je bývalý príslušník skupiny sýkorovcov a s Kaluzom pracovali pre rovnakú SBS.

​Pozrite si zásah NAKA v súvislosti z prípadom Hurbanovo:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy