Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Prezident vymenoval Petra Kažimíra za nového guvernéra NBS
Zdielať na

Prezident vymenoval Petra Kažimíra za nového guvernéra NBS

Archívna reportáž
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Prezident Andrej Kiska vymenoval Petra Kažimíra za guvernéra Národnej Banky Slovenska. Urobil tak aj za prítomnosti premiéra Petra Pellegriniho. Kiska počas svojho príhovoru upozornil nového guvernéra, že musí byť nestranný. Keďže je bývalým členom politickej strany bude pod verejnou kontrolou. Kažimír na základe jeho požiadavky, ktorá mu bola schválená, opustí vládu ako minister financií a nastúpi do funkcie guvernéra, neskôr.

Peter Kažimír ako nový guvernér NBS oficiálne nastúpi do svojej funkcie 1. júna 2019. Kedy podá demisiu ako minister financií, zatiaľ, podľa informácií TV JOJ známe nie je. Kažimír tak nahradí Jozefa Makúcha. 

"Politika zvádza k tomu, aby sme úspechy prejedli, prepili v rámci neoficiálnej kampane a som rád, že máme nastavený vyrovnaný rozpočet. Vaša úloha bola nesmierne dôležitá aj v čase, keď bolo euro v kríze. Ako guvernér NBS musíte byť nestranný. Ako bývalý člen a podpredseda politickej strany budete pod verejnou kontrolou. Čo by som rád od Vás očakával, je zapojenie sa do verejných diskusií," vyhlásil prezident Andrej Kiska počas vymenovávania. 

Kto nahradí Kažimíra vo vláde ?

Peter Kažimír po svojom vymenovaní do funkcie guvernéra NBS oznámil, že v najbližších dňoch sa vzdá funkcie poslanca Národnej rady SR, následne po dohode s premiérom a predsedom Smeru-SD o novom ministrovi financií ohlási dátum svojej rezignácie zo súčasného postu a napokon sa vzdá aj všetkých politických funkcií v strane Smer-SD. Kto bude náhradníkom Kažimíra zatiaľ známe nie je. Robert Fico by tam najradšej videl Františka Imreczeho, to sa ale viacerým členom strany Smer nepozdáva. Radšej by tam videli Ladislava Kamenického, aktuálneho šéfa finančného výboru v parlamente. 

Makúch do dôchodku nejde

Kažimír odchádzajúceho guvernéra centrálnej banky Jozefa Makúcha pochválil za doterajšie riadenie inštitúcie, ktorá je vnímaná ako moderná s veľmi schopnými ľuďmi. Z tohto pohľadu chce v Makúchovej práci pokračovať. Makúch ,ktorý prenecháva stoličku Kažimírovi ale nejde do dôchodku. Pôsobiť bude na akademickej pôde. "Odovzdávam banku naozaj v dobrom stave. Stále platí, že pôjdem na akademickú pôdu. Som hosťujúcim profesorom na Národohospodárskej fakulte," vyjadril sa Jozef Makúch. 

Neskoršiemu odchodu a nástupu do funkcie guvernéra predchádzal žiadosť Kažimíra, ktorej prezident aj premiér Peter Pellegrini vyhoveli. "Vyhovel som žiadosti ministra financií Petra Kažimíra, po dohode s predsedom vlády Petrom Pellegrinim, o neskorší odchod ministra financií z vlády a nástup do funkcie guvernéra. Hovoril som o tom aj s doterajším guvernérom Národnej banky Slovenska Jozefom Makúchom, ktorý je pripravený viesť naplno inštitúciu ďalej až do nástupu nového guvpolitrnéra," povedal prezident. 

Ambície Kažimíra ako guvernéra NBS

"Veľmi si vážim a ďakujem všetkým za prejavenú dôveru. Žijeme v dynamickej dobe digitalizácie a centrálne banky sú v epicentre tejto revolúcie. Nástup nových technológií redefinuje fungovanie finančného sektora a centrálne banky musia byť pripravené odpovedať. Mojou ambíciou je pokračovať v modernizácii Národnej banky Slovenska a etablovať ju ako inštitúciu schopnú proaktívne na tieto výzvy odpovedať. Reagovať z pohľadu regulácie, analytických kapacít a zvyšovania finančnej gramotnosti. Chcem, aby bežní ľudia chápali poslanie a význam centrálnych bánk pre ich každodenný život. Samostatnou kapitolou je naša existencia vo vnútri Eurosystému, riadenom Európskou centrálnou bankou. Našou spoločnou úlohou je zabezpečovať stabilitu, cenovú ale aj stabilitu a zdravie samotného bankového sektora. Aj preto je v našom spoločnom záujme kultivovať podiel NBS na výskume menovej politiky ECB a naše aktívne zapájanie sa do strategického plánovania. Ako som už neraz povedal, tých 12 rokov strávených v oblasti verejných financií, či už doma alebo na pôde Európskej únie a medzinárodných inštitúcií ako Medzinárodný menový fond, OECD etc. ma vyzbrojili na cestu svetom menovej politiky. Teším sa na túto cestu. O neskorší nástup som požiadal pána prezidenta z viacerých dôvodov. Chcem si vytvoriť odstup a po 12 intenzívnych rokoch vo verejných financiách chcem čas do nástupu využiť na prípravu na novú pozíciu a výzvy s tým spojené. Kedy sa skončí moje pôsobenie na ministerstve financií budem vopred informovať,“ povedal Kažimír.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy