Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ilegálne kupovanie hlasov. Prezidentské voľby bude monitorovať polícia
Zdielať na

Ilegálne kupovanie hlasov. Prezidentské voľby bude monitorovať polícia

BRATISLAVA / Voľby prezidenta Slovenskej republiky, ktoré sú na programe už tento víkend, bude monitorovať polícia. Volebné miestnosti by mali vo zvýšenej miere strážiť hliadky. V minulosti na Slovensku zaznamenali viacero prípadov kupčenia s voličskými hlasmi. Pre volebnú korupciu ale skončili vo väzení iba dvaja páchatelia.

Polícia prijala opatrenia na zabezpečenie prípravy a priebehu prezidentských volieb. Zamerané budú najmä na ochranu verejného poriadku, života, zdravia a bezpečnosti osôb i majetku. "Zvýšený počet policajných hliadok bude venovať pozornosť volebným miestnostiam a miestam, kde môže prísť k porušeniu zákona," uviedla Denisa Baloghová, hovorkyňa PPZ SR. 

​Polícia spolupracuje s predstaviteľmi obecných úradov či volebných komisií a žiada, aby prípadné narušenie volieb ľudia oznámili na najbližší útvar policajného zboru alebo na číslo 158. Zrejme sa obáva kupčenia s hlasmi. Trestný zákon na Slovensku totiž už sedem rokov pozná termín volebná korupcia."Trestné je, aj keď si niekto dá sľúbiť, žiada alebo prijme úplatok, alebo aj keď sprostredkuje alebo prijme úplatok, aby určitým spôsobom volil, alebo nevolil vôbec," vysvetlila Lucia Kurilovská, expertka na trestné právo PFUK. 

Prijímateľovi hrozí ročné väzenie a pokiaľ by niekto korumpoval pred voľbami vo väčšom rozsahu, hrozí mu až päť rokov basy. "Vždy je trestná sadzba vyššia, keď takto koná verejný činiteľ," povedala Lucia Kurilovská.

Polícia doposiaľ preverovala desiatky podnetov. Najviac prípadov zaevidovali v takzvanom supervolebnom roku 2014, kedy boli postupne na programe eurovoľby, priama voľba prezidenta a napokon aj voľby do samosprávnych celkov. V posledných rokoch počet skutkov klesol, ale nie je vylúčené, že sa podarilo odhaliť všetky. "V minulom roku vyšetrovatelia začali trestné stíhanie pre volebnú korupciu v desiatich prípadoch, štyri objasnili a obvinili osem osôb. V tomto roku začali trestné stíhanie v dvoch prípadoch volebnej korupcie, doposiaľ v nich nikoho neobvinili," informovala Denisa Baloghová.

Slovenské súdy v rokoch 2011 – 2014 neuzavreli žiadny takýto prípad. Pred štyrmi rokmi skončili prví dvaja páchatelia za mrežami, odsúdení najčastejšie vyviazli s podmienkou. Ministerstvo spravodlivosti má zatiaľ údaje len k prvej polovici minulého roka, kedy súdy vyriekli jeden rozsudok a jeden trestný rozkaz. "Na základe týchto rozhodnutí došlo k odsúdeniu troch osôb, pričom týmto osobám boli uložené podmienečné odsúdenie, peňažný trest a trest zákazu činnosti," dodala Denisa Gerši, ministerstvo spravodlivosti. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy