Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Bývalého šéfa volebnej kampane Donalda Trumpa odsúdili za spiknutie proti USA
Zdielať na

Bývalého šéfa volebnej kampane Donalda Trumpa odsúdili za spiknutie proti USA

WASHINGTON / Paul Manafort, ex-manažér volebnej kampane amerického prezidenta Donalda Trumpa, bol v stredu vo Washingtone odsúdený za spiknutie proti Spojeným štátom americkým. Uznali ho vinným aj vo veci pokusu ovplyvňovania svedkov.

Vo Washingtone v stredu súd prejednával nové súdne podanie vo veci spiknutia voči USA a pokusu o ovplyvňovanie svedkov. Obvineným bol Paul Manafort, bývalý šéf volebnej kampane amerického prezidenta Donalda Trumpa. Súd ho uznal vinným. 

Celkovo mu vymerali šesť rokov a jeden mesiac. Keďže si už odpykáva trest v rámci inej kauzy, časť výkonu trestu pobeží súbežne s ním, takže si napokon odpyká z dnešného trestu približne tri a pol roka. "Tridsať mesiacov z dnešného trestu pobeží súbežne s výkonom trestu z iného procesu, v ktorom bol minulý štvrtok odsúdený k štyridsiatim siedmym mesiacom väzenia za daňové a bankové podvody," vypovedala sudkyňa Amy Bermanová. 

Pred vznesením rozsudku sa obžalovaný súdu ospravedlnil za konšpiračné trestné činy, z ktorých ho usvedčil osobitný vyšetrovateľ FBI Robert Mueller. Súd Manaforta požiadal o zhovievavosť. Mueller sa zaoberal vplyvom Ruska na prezidentské voľby z roku 2016, ku čomu sa Manafort priznal v septembri na základe dohody s vyšetrovateľom. 

Už predchádzajúce tresty boli nezvyčajne zhovievavé, hrozilo mu až dvadsaťštyri rokov za mrežami. V stredu čelil 69-ročný republikánsky poradca trestu vo výške až desať rokov. Prípady, v ktorých bol vyšetrovaný Manafort, priamo nesúvisia s prezidentskou kampaňou Donalda Trumpa, zvláštny vyšetrovateľ ale zločiny odhalil v rámci vyšetrovania vplyvu Ruska na prezidentské voľby. 

Šokujúca výpoveď Trumpovho právnika:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy