Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
EP prijal opatrenia na stlmenie tvrdého brexitu. Medzi europoslancami prebehla ostrá výmena názorov
Zdielať na

EP prijal opatrenia na stlmenie tvrdého brexitu. Medzi europoslancami prebehla ostrá výmena názorov

LONDÝN / Opätovné neúspešné hlasovanie o brexite prinieslo ostrú výmenu názorov aj do europarlamentných lavíc v Štrasburgu. Koniec marca a dátum odchodu Británie z únie sa totiž blíži. Tvrdý brexit reálne hrozí ako nikdy predtým. Europarlament preto prijal legislatívu na zmiernenie jeho dopadov.

Britskí poslanci v utorok večer opätovne, hoci s menším počtom hlasov, odmietli dohodu, ktorú európski vyjednávači dohodli s premiérkou Theresou May. Dolná snemovňa bude v stredu hlasovať opäť. Tentoraz pôjde o rozhodnutie, či Veľká Británia opustí úniu bez dohody. Hlasovanie by sa malo začať o ôsmej hodine večer, pričom premiérka dala svojim konzervatívnym poslancom v rozhodovaní o tom ako hlasovať - voľnú ruku. 

Utorňajšie hlasovanie komentovali popredné denníky Európy. Niektoré hovoria o katastrofe, do ktorej sa ostrovná krajina rúti, iní vidia východisko zo súčasnej situácie v ďalšom referende o brexite. Europarlament chystá zbierku opatrení, aby sa mohol pripraviť na stlmenie dopadu tvrdého brexitu. Niektoré z opatrení sa týkajú aj približne 80 tisíc Slovákov žijúcich vo Veľkej Británii. Jedným z nich je možnosť dokončiť Erasmus, či zachovanie nárokov sociálneho zabezpečenia alebo povolenie poskytovať dopravné služby medzi Spojeným kráľovstvom a úniou. 

"Najkľúčovejšie je, aby sme zachovali colný priestor bez akýchkoľvek dodatočných bariér," hovorí slovenský europoslanec za Európsku ľudovú stranu Ivan Štefanec. Viacerí by radi ponúkli Britom predĺženie obdobia na vyjednávanie. Ak by k Brexitu došlo až po eurovoľbách, v Štrasburgu by nastala netradičná situácia. V takom prípade "môžu byť voľby do Európskeho parlamentu aj vo Veľkej Británii," konštatuje europoslanec Vladimír Maňka z Aliancie socialistov a demokratov.  

Hlavný vyjednávač Európskeho parlamentu Guy Verhofstadt pre brexit s tým ale nesúhlasí: "Napokon Nigel Farage opäť získa mandát, bude tu sedieť, poberať peniaze, robiť svoju špinavú robotu a ničiť úniu zvnútra."

"Nepredlžujme už tú agóniu, vetujte žiadosť premiérky May o predĺženie odchodu. My odídeme 29. marca, rozlúčime sa a bude po všetkom," hovorí tvrdý predstaviteľ brexitu Nigel Farage, bývalý šéf britskej euroskeptickej strany UKIP. 

Za predpokladu, že by sme sa s Britmi nerozlúčili v potrebnom termíne, prišli by sme o nové sľúbené miesto europoslanca. Slovensku by teda nepripadlo 14 mandátov, ale naďalej 13. 

Pozrite si, ako vyzeralo rokovanie Dolnej snemovne o brexite vo Westminsterskom paláci:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy