Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Odovzdávanie literárnych ocenení sprevádzalo prekvapenie. Zlatú knihu získal aj Arpád Soltész
Zdielať na

Odovzdávanie literárnych ocenení sprevádzalo prekvapenie. Zlatú knihu získal aj Arpád Soltész

BRATISLAVA / Aj napriek digitálnej dobe klasické knihy našťastie stále nestrácajú svoje čaro i čitateľov. Skôr naopak. Knižný trh na Slovensku každoročne prináša nové zahraničné i domáce tituly, ktoré sa stávajú bestsellermi. Jeden z najväčších vydavateľov pripravil v roku 2018 až 70 kníh domácich autorov a desiatke z nich sa podarilo predať desaťtisíce exemplárov. Tí aj získali ocenenie Zlatá alebo platinová kniha. Medzi ocenenými boli aj naši kolegovia, ktorým úprimne gratulujeme.

Jozef Karika, Táňa Keleová Vasilková alebo Jozef Banáš patria medzi mimoriadne produktívnych domácich autorov kníh, ktoré sa zvyčajne stávajú bestsellermi. Inak to nebolo ani v minulom roku, za čo získali ocenenia. "Pani Vasiľková, vždy, keď vydá knihu, dostane cenu. Keď vydá dve, tak dostane dve ceny, takisto Jožko Karika," uviedla generálna riaditeľka vydavateľstva Ikar Gabriela Belopotocká. 

Vydavateľstvo každoročne oceňuje domácich autorov cenou Zlatá kniha za predaj viac ako 15 000 kusov, Platinovou knihou nad 25 000 a cenu Zlaté pero udeľuje literárna kritika. Za rok 2018 bolo počas tohto večera odovzdaných až 11 cien. Jozef Karika získal dve Zlaté knihy za Tmu a Na smrť, jednu platinovú a aj Zlaté pero za Priepasť.

Táňa Keleová Vasiľková jednu zlatú za knihu Mama a jednu platinovú za Tri sestry.

S hrdosťou môžeme povedať, že medzi ocenenými, ale aj oceňujúcimi sú aj naši spravodajskí kolegovia. Arpi Šoltéz za drsnú knihu Mäso - vtedy na východe. "Názov Mäso vyplýva z pomerne komplikovaného deja, kde sa s ľuďmi často zaobchádzalo ako s mäsom," uviedol komentátor spravodajského portálu Noviny.sk Arpád Soltész. Odovzdávanie ceny Zlatá kniha malo do posledného okamihu jedno tajomstvo. Arpi nevedel, kto mu cenu bude odovzdávať. "Ani netušil, bolo to prekvapenie, že mu ju odovzdá niekto, kto ho má naozaj rád," povedala reportérka a vedúca vydania TV JOJ Veronika Homolová Tóthová.

Arpád píše ďalšiu knihu, ale obáva sa, že do konca tohto roka ju nestihne. V súvislosti s vraždou Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, rozbehol budovanie Investigatívneho centra Jána Kuciaka. Centrum aktuálne spracúva dáta o praní a prelievaní špinavých peňazí z Ruska do Európy. Týkať sa to bude aj Slovenska.

Arpád v minulom roku vydal knihu Sviňa.

Súvisiace články