Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Rybári objavili fialový potok, obávali sa, že ide o ropnú škvrnu
Zdielať na

Rybári objavili fialový potok, obávali sa, že ide o ropnú škvrnu

PRIEVIDZA / Na hladine potoka spozorovali zatiaľ neznámu látku, pravdepodobne ropného pôvodu. Akonáhle vycítili zápach po nafte vedeli, že nie všetko je práve s kostolným poriadkom.

Rybárov loviacich na brehoch vodnej nádrže v Lazanoch pri Prievidzi, prekvapil neobyčajný úkaz. Potok, ktorý vteká do nádrže, mal nezvyčajnú farbu. Celá hladina pôsobila na pohľad fialovo. 

Okamžite pochopili, že do vody vnikla nebezpečná látka. Neváhali a zavolali na pomoc hasičský zbor i policajné zložky, tí po príchode ihneď zasiahli. Látka bude pravdepodobne ropného pôvodu. 

Podľa veliteľa zásahu Jána Bartolena z Hasičského a záchranného zboru Prievidza "boli použité sorpčné hady, za pomoci ktorých bola vytvorená norná stena a potom boli ropné škvrny zachytené."

Po príchode hasičských zložiek bola ropná škvrna dlhá údajne 15 metrov. Pokúšali sa zabrániť, aby sa riskantná látka dostala do priehrady. Značnú časť ropnej škvrny hasiči dokázali zachytiť. Znečistenú vodu prečerpali do zberných nádob.

Polícia prípad prevzala a vec postúpila inšpekcii životného prostredia. Vzorky sa následne podrobia expertíze, zisťovať sa bude najmä pôvodca kontaminácie. "Podľa našich informácií išlo o 120 litrov pohonných hmôt, ktoré prišli zo susednej obce Poruba, odtiaľ sa vlieva ich potok do našej priehrady," hovorí starostka obce Lazany Jana Matiašková.

Pozrite si aj, ako zasahovali hasiči pri požiari bytu v Bratislave: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy