Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Marek nevidel denné svetlo niekoľko mesiacov. V chatrči bez okien kúrili aj oblečením
Zdielať na

Marek nevidel denné svetlo niekoľko mesiacov. V chatrči bez okien kúrili aj oblečením

KECEROVCE / Košickí záchranári vo štvrtok prevážali muža, ktorý vyzeral ako živá mŕtvola. Nielenže mu hrozilo udusenie sa, ale mal tak silno zadymenú pokožku, že mu bolo vidieť len oči a zuby. Na tento vážny prípad upozornili kolegovia z rómskej televízie "press tv". Upozorňujeme, že nasledujúci obsah nie je vhodný pre maloletých čitateľov.

V podmienkach, v akých býval Marek na východe Slovenska, by prežil iba málokto. "Ja som myslel, že ten človek je mŕtvy. Mal iba otvorené oči," vraví iniciátor pomoci Viktor Valik. 

V provizórnej chatrči bez okien mesiace kúrili aj umelou hmotou, vyhodenými topánkami a oblečením. Marek, ktorý je pripútaný na lôžko a nevie sa hýbať, dýchal dym celý deň. "To nie je možné, aby niekto takto žil. Museli sme to otvoriť, lebo by sme sa tu inak fakt zadusili," pokračuje Valik. 

Komín bol totiž nefunkčný a všetko sa to valilo dnu. Je zázrak, že 30-ročný Marek v takýchto podmienkach prežil. Záchranári prichádzajú v poslednej chvíli. "Osem mesiacov som bol vnútri," priznal Marek, keď ho záchranári prevážali do nemocnice. 

"Z nášho pohľadu sa jedná o takú pomalú chronickú intoxikáciu splodinami horenia, ale nie s priamym ohrozením života," uvádza lekárka záchrannej služby Ľubica Bajerovská. 

"Musíme pomáhať ľuďom, ale tým, ktorí si to vážia a zaslúžia si to," vyjadril sa starosta obce Miroslav Galas - Zaufal s tým, že bratom sa snažili podať pomocnú ruku už skôr. "Na svoje vlastné náklady som im domček opravil. Kúpili sme im pec, hneď to potom predali a urobili si vlastnú. Všetko, čo im dáme, hneď to predajú," vysvetlil starosta.      

Vo Fačkove oheň zvíťazil a zachvátil luxusnú chatu. Pozrite si reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy