Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Prvá súkromná kozmická loď odštartovala svoju púť. V kresle pre astronautov sedí figurína
Zdielať na

Prvá súkromná kozmická loď odštartovala svoju púť. V kresle pre astronautov sedí figurína

MYS CANAVERAL / Z Kennedyho vesmírneho strediska na Floride v sobotu k prvému testovaciemu letu odštartovala nová kozmická loď Crew Dragon súkromnej americkej spoločnosti SpaceX. Loď je určená na dopravu ľudí do kozmu a letí teraz bez posádky, v kresle pre astronautov je ale figurína so senzormi.

Kozmická loď odštartovala presne podľa plánu v sobotu o 2:49 miestneho času. Loď do kozmu nesie už osvedčená raketa Falcon 9. Mieri k Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS), s ktorou by sa už v nedeľu mala spojiť v automatickom režime. Na palube takmer päť metrov dlhá loď Crew Dragon nesie približne 200 kilogramov zásob. Pri orbitálnom komplexe strávi asi päť dní a potom sa vydá späť na Zem, kde pristane na padákoch do vôd Atlantického oceánu.

V sobotu na palube lode ešte nebola žiadna posádka. V kresle pre astronautov ale bola figurína so senzormi, ktorú pomenovali Ripleyová podľa Ellen Ripleyovej, hlavnej postavy filmu Votrelec z roku 1979. Oblečená je v letovom skafandri, ktorý spoločnosť SpaceX pre svoj pilotovaný program kozmických letov vyvinula.

Okrem Ripleyovej je na palube tiež plyšová hračka pripomínajúce planétu Zem, ktorá sa bude môcť vznášať v stave beztiaže. "Supermoderný ukazovateľ nulovej gravitácie dodaný krátko pred štartom," napísal k fotografii plyšáka na twitteri Elon Musk, zakladateľ súkromnej americkej vesmírnej spoločnosti SpaceX.

Ak sa po štarte ani na ďalšej ceste kozmickej lodi nevyskytnú žiadne komplikácie, mala by v júli nasledovať druhá skúšobné misie, tentoraz už s ľudskou posádkou. Medzi zhruba piatimi tisíckami divákov, ktorí v Kennedyho vesmírnom stredisku štart rakety sledovali, boli podľa agentúry AP aj Doug Hurley a Bob Behnken, dvaja astronauti, ktorí by sa mali v rámci júlovej misie v Crew Dragon do vesmíru vydať.

Crew Dragon, ktorý je schopný do kozmu dopraviť sedem astronautov, v bežnej prevádzke by mal ale transportovať štyroch, nie je jedinou loďou, vďaka ktorej sa Američania v programe pilotovaných letov zbavia závislosti od Ruska. Spoločnosť Boeing v apríl pripravuje testovací let svojej lodi CTS-100 Starliner bez posádky, v auguste potom chce prvýkrát letieť s astronautmi. Popri tom americká spoločnosť Lockheed Martin a európsky Airbus vyvíjajú pre NASA ďalšiu kozmickú loď Orion.

Súvisiace články