Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Výchovné koncerty nemusia byť nuda. Miroslav "Bruise" Žilka hýbe školami
Zdielať na

Výchovné koncerty nemusia byť nuda. Miroslav "Bruise" Žilka hýbe školami

BRATISLAVA / Určite si spomeniete na výchovné koncerty, ktoré každý z nás absolvoval na základnej či strednej škole. Mnohým sa mohlo zdať, že to bola väčšinou veľká nuda, ale teraz na nudu zabudnite – výchovný koncert môže byť aj veľkou zábavou.

Miroslav "Bruise" Žilka tanečník z Old School Brothers realizuje výchovné koncerty už približne 7 rokov a hoci najprv začínal s jedným typom pod názvom Objav v sebe talent, momentálne už má 4 rôzne typy koncertov. "Začali sme sa s tým viac zaoberať, lebo ten pohyb je pre deti dôležitý," uviedol tanečník. 

​Výchovný koncert v minulosti znamenal klasiku, filharmóniu alebo nejaké sláčikové kvarteto. A hoci by sa mohlo zdať, že tanečník príde len v teplákoch a teniskách, nie je to úplne tak. "Mám kostýmy, celý program trvá 60 minút, počas ktorého predvediem niekoľko svojich choreografií a čo je na tom veľmi zaujímavé, je práve interakcia so žiakmi, čiže ich zapojím do tanca a dostanem ich do pohybu," opísal svoj tradične-netradičný výchovný koncert Miroslav "Bruise" Žilka. 

Ako hovorí tanečník, celý program je motiváciou k pohybu, k aktívnemu životnému štýlu, k tomu, že v každom z nás je talent, ktorý treba v sebe objaviť, rozvíjať a pracovať na sebe. "Robíme aj "battle" medzi deťmi navzájom, ktoré potom súťažia a potom víťaz získa odo mňa ceny," povedal tanečník. Počas koncertov deti môžu klásť aj otázky a pýtajú sa, kde môžu tanečníkov navštíviť, prípadne chodiť na ich hodiny tanca. "Samozrejme, keď sme viac na východe, tak idú deti po vlastnej línii, že skúšajú a tancujú doma alebo si nájdu tanečnú školu niekde v domácom meste," dodal Miroslav "Bruise" Žilka.

Program pod názvom Objav v sebe talent spočíva v tom, že každý má v sebe talent a nemusí to byť práve na tanec, môže to byť šport, matematika, hra na hudobný nástroj a tanečníci sa ich snažia motivovať k rozvíjaniu práve toho ich talentu. Ďalší zo 4 programov má názov Prejav sa pohybom  a je akousi motiváciou k aktívnemu životnému štýlu a je založený na inej choreografii a interakcii. Ale aj tento druhý program je rovnako interaktívny, lebo to je jednou z hlavných podmienok, čo školy vyžadujú. Tanec s obrazom je akousi značkou Miroslava "Bruise" Žilku, ale zároveň je aj tretím z programov. "Je to moje večerné predstavenie, ale mám ho upravené aj na formu výchovného koncertu, ale ja to radšej volám motivačný program, než výchovný koncert," povedal Miroslav "Bruise" Žilka. Posledné číslo je Old School Brothers, čo je vlastne program s celou skupinou, ktorý má motivovať detská k pohybu, aby na sebe pracovali. "Súčasťou tohto programu je aj choreografia na ľudové piesne, ale samozrejme tancujeme breakdance a je to takým našim bonbónikom," dodal s úsmevom tanečník.

V Bratislave si merajú sily aj detskí a juniorskí tanečníci v súťaži Grand Gala, ktorej cieľom je popularizácia spoločenského tanca:

Súvisiace články