Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Opozícii sa ministerku školstva nepodarilo odvolať. Lubyová plánuje v reformách pokračovať
Zdielať na

Opozícii sa ministerku školstva nepodarilo odvolať. Lubyová plánuje v reformách pokračovať

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Poslanci sa v pondelok stretli na mimoriadnej schôdzi, na ktorej sa opozícia snaží odvolať ministerku školstva Martinu Lubyovú. Poslanci sa začali schádzať už doobeda na výboroch, kde dávali k programu schôdze stanovisko. Dôvodom odvolávania je kauza udeľovania stimulov vo výške 33 miliónov eur. Vystúpenie samotnej ministerky v sále nesledoval takmer žiadny poslanec. Po viac ako 8 hodinách sa ju odvolať opozícii ale nepodarilo.

​Ani po viac ako 8 hodinách rozpravy sa opozícii nakoniec nepodarilo ministerku odvolať. Prítomných bolo 105 poslancov. Za hlasovalo 43, proti 62. 

"Pani ministerku sa  nepodarilo odvolať, táto diskusia ale bola veľmi užitočná. Úloha opozície je chrániť peniaze občanov, aby sa nerozhadzovali na rôzne pochybné dotácie," vyjadrila sa Remišová po hlasovaní. "Vážim si dôveru, ktorú mi vyslovili, a budem sa snažiť pokračovať v tých reformách čo sme na školstve zahájili," uviedla ministerka Lubyová po skončení mimoriadnej schôdze. 

Pozrite si reportáž priamo z parlamentu, kedy sa hlasovalo za odvolávanie: 

O zvolenie mimoriadnej schôdze požiadalo 38 opozičných poslancov, podľa ktorých ministerka školstva Martina Lubyová nemá čo robiť vo svojom kresle pre kauzu udeľovania stimulov vo výške 33 miliónov eur. Podľa opozície boli stimuly udelené aj takým firmám, ktoré si to vôbec nezaslúžili. 

Dva najvypuklejšie problémy boli napríklad to, že peniaze dostali aj také firmy, ktoré neboli zapísané v protischránkovom registri. Otázniky boli aj ohľadom hodnotení jednotlivých projektov. Napríklad v prípade jedného projektu si komisia na ministerstve školstva nevšimla, že jednému projektu bolo omylom pripísaných o 10 bodov viac. Ministerka z tohto dôvodu odvolala aj šéfa sekcie. Na tlačovej konferencií ale ostro vystúpila a odmietla tvrdenia opozície o nejakom kradnutí.

Vystúpenie Lubyovej

Ministerka sa podľa jej vlastných slov na diskusiu počas mimoriadnej schôdze tešila.

Viac ako hodinu hovorila a podľa nej bol ten proces udeľovania stimulov transparentný. Podľa jej slov pokiaľ prišlo k nejakým pochybeniam, tak to nebolo organizované. "Snáď si nemyslíte, že keď niekto chce ten projekt manipulovať, že to takto okato urobil a dodal 10 bodov, keď vedel, že sa to bude zverejňovať," vysvetlila Lubyová počas jej vystúpenia v NR SR konkrétny prípad, o ktorom hovorila Remišová. "Toto ma mrzí, ale keď denne dostávate na stôl stovky zmlúv, nemôžem chodiť s kalkulačkou a všetko preratúvať. Váľať vinu na mňa, že sa nečerpalo je nezmysel. Nemohlo sa v období kedy som nastúpila, čerpať," dodala Lubyová. 

"Do odborného hodnotenia, my nemôže vstupovať ako ministerstvo. Ja som rešpektovala vo všetkých rozhodnutiach názory odborných hodnotiteľov, práve preto, lebo by to bolo brané ako ovplyvňovanie," dodala ministerka.

"Tak ako aj ministerka povedala, účelom tejto schôdze je zašpiniť, pošpiniť a veď nejaká špina hádam na niekom zostane," skonštatoval Tibor Bernaťák z SNS. 

 Ako prvá vystúpila poslankyňa Veronika Remišová. Predsedníčka poslaneckého klubu OĽaNO Veronika Remišová sa vyjadrila, že škandál so stimulmi na vedu pripomína eurofondový škandál, ktorý bol v lete v roku 2017. Vtedajší minister školstva Peter Plavčan potom odstúpil z funkcie. "Dnes hovoríme o mimoriadne vážnych podozreniach, že peniaze ľudí, ktorí platia dane, táto vládna garnitúra rozdáva pochybným firmám namiesto toho, aby podporovala šikovných vedcov, ktorí vedu naozaj robia. Pani ministerka počas tohto škandálu hovorila, že tieto dotácie majú byť podporou pre začínajúce firmy. Bližší pohľad na tieto firmy však ponúka úplne iný obraz," dodala s tým, že stimuly získali aj firmy, ktoré majú nulové zisky či nemajú vlastné sídlo. Podľa nej z 30 firiem, ktoré dostali peniaze zo stimulov, má viac ako polovica pochybné pozadie či hodnotenie.

Remišová sa ale obula aj do Dankovej rigoróznej práce, konkrétne spomenula postoj ministerky voči tejto kauze. 

Vystúpil aj poslanec z SaS Martin Poliačik, ktorý sa vyjadril, že ani 200 tornád by nenarobilo takú škodu ak zástupcovia SNS. Na to vzápätí reagovali zástupcovia SNS, ktorí povedali, že je to len politický cirkus v snahe nechať špinu na nominantoch SNS. 

Dokedy bude trvať rozprava zatiaľ známe nie. Poslanci si totiž odhlasovali, že budú pokračovať aj po 19.00 hodine. 

Pozrite si reportáž o prípade stimulov:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy