Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Slovenskí vedci sa zaradili medzi svetovú špičku. Dokázali nemožné, predmety levitujú
Zdielať na

Slovenskí vedci sa zaradili medzi svetovú špičku. Dokázali nemožné, predmety levitujú

BRATISLAVA / Vo financovaní vedy zo štátneho rozpočtu je Slovensko na chvoste medzi krajinami Európskej Únie. Našu vedu tak zachraňujú najmä európske fondy. Napriek tomu v niektorých odvetviach patríme medzi svetovú špičku. Košickému Centru fyziky veľmi nízkych teplôt sa podarilo dostať do konzorcia ôsmych európskych akademických inštitúcií, ktoré prichádzajú s technológiami najbližšej budúcnosti. V košickom laboratóriu dokážu vyvinúť také extrémne nízke teploty, že bežné materiály sa začnú správať nevídaným spôsobom - napríklad začnú levitovať.

Svet v najbližších rokoch čaká takzvaná druhá kvantová revolúcia, ktorá prinesie nové kvantové počítače, kvantové senzory, či kvantovú kryptografiu. Čo je ale dôležité, Slovensko tu bude v prvej línii. "Európska únia chce investovať do kvantových technológií 1 miliardu eur," vyjadril sa vedúci Centra fyziky veľmi nízkych teplôt ÚEF SAV Peter Samuely. 

V rámci tohto obrovského projektu sa podarilo získať 10 miliónov pre Slovensko, konkrétne pre Centrum fyziky veľmi nízkych teplôt, ktoré patrí pod Ústav experimentálnej fyziky SAV v Košiciach. "Krédo je vytvoriť európske laboratórium ultranízkych teplôt bez hraníc," poznamenal Peter Skyba, vedúci projektu EMP CFNP ÚEF SAV. 

Má to byť niečo podobné ako švajčiarsky CERN a má byť súčasťou Európskej mikrokelvinovej platformy. Slovenskí vedci sa takto stali súčasťou európskeho konzorcia, ktoré je svetovou špičkou. Inde vo svete nič podobné neexistuje. "USA budú investovať do toho veľa peňazí, to súvisí s novou kvalitatívnou úrovňou výroby. Naše laboratórium sa radí k svetovej špičke," pokračoval Skyba. 

Utranízke teploty, pri akých sa v laboratóriu pracuje, v prirodzených podmienkach nikde na Zemi nenájdeme. "Dokážeme schladiť látky miliónkrát," vysvetlil Skyba. Pri takých extrémne nízkych teplotách sa látky začnú správať nezvyčajne, začnú napríklad levitovať. To, čo však voľným okom nevidíme, je tiež nezvyčajné, napríklad supravodivosť, laicky povedané, prúd tečie bez akéhokoľvek odporu. Takéto experimenty a poznatky sa potom uplatňujú pri vývoji nových technológií.  

Vďaka výskumu aj v tomto laboratóriu sa svet posúva na ešte vyššiu úroveň. "Sa zvýši jej citlivosť detekčnej techniky," dodal Skyba. Konkrétne citlivosť senzorov v oblasti bezpečnosti. Alebo v zdravotníctve pri magnetickom rezonančnom zobrazovaní, tzv. MRI. 

​Vedci ďakujú prstencom Saturnu. Vďaka nim sa im podarilo rozlúštiť neuveriteľnú hádanku. Viac vo videu TU:

Súvisiace články