Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Horskí záchranári varujú. Nekupujte lacné mačky cez internet
Zdielať na

Horskí záchranári varujú. Nekupujte lacné mačky cez internet

VYSOKÉ TATRY / Mať spoľahlivú výstroj je v horách nevyhnutnosť, často od neho závisí zdravie, alebo aj život. Aj preto skúsení horskí záchranári varujú pred nákupom podozrivo lacných stúpacích želiez cez internet.

Lomnický štít je druhý najvyšší vo Vysokých Tatrách a turisti ho radi zdolávajú. V zimných podmienka ale môže ísť o celkom náročný výstup. Redaktor TV JOJ Jozef Kubáni sa naň vybral s poľským horským vodcom Edym a jeho dvoma klientmi vystrojenými tak, ako sa má.

​Nevyhnutnou súčasťou výstroju sú mačky. Na trhu sa v poslednom čase začali objavovať veľmi lacné z Číny. Niektoré sú päť až osem násobne lacnejšie ako tie z osvedčených značiek. "Nie, také nekupujte," radí aj Edy. 

Aj horský vodca Peter Tomko také mačky neodporúča. Prirovnal ich k socialistickým mačkám, ktorým musel  kliešťami vyrovnávať hroty. 

Výstroj však nie je všetko. Novým fenoménom sú turisti, ktorí síce sú dobre vybavení na zimnú túru do hôr, ale majú viac sebavedomia ako skúseností. Pozrite si ďalšiu reportáž Jozefa Kubániho z Tatier:  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy