Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Celý život si pomáhajú, založili aj folklórny súbor. Do stovky im už nechýba veľa
Zdielať na

Celý život si pomáhajú, založili aj folklórny súbor. Do stovky im už nechýba veľa

TRNAVA / V najväčšej obci v okrese Trnava v Cíferi navštívila TV JOJ najstaršie obyvateľky dediny. Do stovky im už veľa rokov nechýba. Ako prezradili, celý život si navzájom pomáhajú. Pred polstoročím založili folklórnu skupinu. Jedna z nich sa donedávna starala o kroje. Prala ich podomácky vyrobeným mydlom a kroje vždy vyzerali ako nové. Už vyše 20 rokov sú vdovy, no úsmev a radosť zo života ich nikdy neopúšťa.

Susedy Mária Domoráková a Rozália Demovičová žijú vedľa seba vyše šesťdesiat rokov. Sú najstaršími obyvateľkami v obci, jedná má 95 a druhá 96 rokov. "Keď som nemala tak mi požičala, ona bola bohatšia ako ja, ja som jej to vrátila, keď zabíjala, dala mi zabíjačku," povedala obyvateľka obce Rozália Demovičová. 

Mária dodnes nosí šatky a sukne. Jej záľubou bolo vyšívanie krojov a vie sa o ne aj dobre postarať. "Toto som vyšívala posledné, že vnučkám vyšijem stužky, aby mali pekné," povedala Mária Domoráková. 

"Babka robí celoživotnú údržbu cíferským krojom, keď potrebovala folklórna skupina, keď bolo treba oprať, tak oprala, aby dostali punc kvality," uviedol zať Márie Domorákovej Marián Pavlík. 

Susedky sa nevyhýbali žiadnej práci. Robili všetko, čo bolo treba. "Nie je tej roboty čo by som nerobila," povedala Mária Domoráková. Spoločne dokonca založili folklórnu skupinu, ktorá už má 48 rokov.

Súvisiace články