Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Českí predajcovia už musia, naši len môžu, darovať potraviny charite
Zdielať na

Českí predajcovia už musia, naši len môžu, darovať potraviny charite

BRATISLAVA / V susednom Česku parlament schválil zákon, podľa ktorého potravinové reťazce musia darovať charitatívnym organizáciám potraviny, ktoré by inak skončili v odpade. Skupina senátorov legislatívu napadla na Ústavnom súde, s tým, že je protiústavná, lebo zasahuje do práva vlastniť majetok. Ústavný súd im ale nedal za pravdu. Na Slovensku podobný zákon zatiaľ v parlamente nie je.

Na tom, že potraviny, ktorým nič nie je, je lepšie zjesť ako vyhodiť, sa zhodnú všetci. "Zbytočne, tá naša doba je postihnutá tým, že obrovské množstvo potravín vyhadzujeme, ktoré by sme nemuseli," povedal predseda Most-Híd Béla Bugár. 

"Plytvanie potravinami je aj na Slovensku obrovský problém. Je to viac ako sto kíl na obyvateľa ročne," uviedla poslankyňa za OĽaNO Veronika Remišová. Kým vo Francúzsku a najnovšie aj v Českej republike majú potravinové reťazce povinnosť darovať charite potraviny, ktoré majú napríklad poškodený obal a sú nepredajné, na Slovensku je to stále len možnosť. 

Českí senátori, podľa ktorých zákon obmedzuje ústavné právo nakladať so súkromným majetkom, nepochodili. "Veľmi podrobne sme rozoberali aké potraviny sa poskytujú a prečo to nemôže podnikateľov poškodiť, naopak im to môže určitým spôsobom prospieť," povedal Jan Filip, sudca Ústavného súdu Českej republiky. Senátori ale protestujú. "Sme v situácii, kedy štát prikazuje vlastníkom, že musia svoj majetok dať niekomu inému, a to nie je nič iné ako nedobrovoľné, nútené darovanie," povedal advokát skupiny českých senátorov Zdeněk Koudelka. 

Bugár: Je to dobrý nápad

Podľa člena koalície je to ale dobrý nápad. "Samozrejme, ja si myslím, že to je veľmi dobrý návrh," povedal Bugár. "Najprv je potrebné spraviť krok smerom k obchodným reťazcom, je lepšie, ak to robia dobrovoľne, ako keby ich k tomu nútil zákon," dodala Remišová.

Šéf potravinovej banky na Slovensku by podobnú možnosť privítal. "Veľmi by sme to vítali, pomohlo by to charitám. Bola by to dobrá pomoc, fakt, keď už ten tovar má ísť do vyradenia, je lepšie ho dať ako vyradiť a zlikvidovať," povedal predseda potravinovej banky Slovenska Marko Urdzik. 

Ani predajcovia potravín v princípe nemajú nič proti, pokiaľ bude zákon myslieť na to, aby na tom netratili viac ako keby potraviny zlikvidovali. "Vítam takéto niečo, samozrejme otázka, či to musia alebo môžu, je dosť sporná, avšak je veľmi potrebné, aby sme minimálne ten tovar, ktorý darujeme, tak ako je to na Slovensku, si vedeli dať do nákladov," povedal prvý viceprezident zväzu obchodu Pavol Konštiak. 

Na Slovensku je darovanie potravín zatiaľ dobrovoľné.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy