Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Vedci objavili na dne oceánov baktérie, ktoré môžu pomôcť vyriešiť celosvetový problém
Zdielať na

Vedci objavili na dne oceánov baktérie, ktoré môžu pomôcť vyriešiť celosvetový problém

BRATISLAVA / Komisia OSN pre klimatické zmeny nedávno vyhlásila, že svet každým rokom prekračuje limity skleníkových plynov a možnosti ako to zvrátiť už boli vyčerpané. Zároveň ale vyšla vedecká štúdia, ktorá hovorí o objave baktérií, požierajúcich CO2 na dne oceánov. Nielen to, tieto potvorky z neho vyrábajú energiu.

Je všeobecne známe, že neveľkú časť vzdušného CO2 pohlcujú moria a oceány. Aké množstvo ho dokážu ale pohltiť, závisí od teploty morskej vody. Niektorí vedci odhadujú, že bežne je to až jedna tretina CO2 vyprodukovaná ľudskou činnosťou. Čím viac je ho ale v atmosfére viac, tým vyššia je potom teplota oceánu a čím je oceán teplejší, tým menej CO2 pohltí.

Podľa Komisie OSN pre klimatické zmeny, každoročne prekračujeme rekordy množstva CO2 v ovzduší a šanca na zvrátenie tohto trendu je minimálna. Nádejou by mohol byť objav medzinárodného tímu vedcov. "Hovoríme o baktériách, ktoré žijú na morskom dne v hĺbkach pod 4000 metrov," povedal Vladimír kováč z katedry ekológie Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského. 

Baktérie sa živia takzvaným anorganickým uhlíkom, ktorý sa v týchto hĺbkach nachádza v podobe CO2 a využijú ho na stavbu svojho tela, no nielen to. "To najdôležitejšie je, že ho dokážu využiť ako zdroj energie," dodal Kováč.

Zistiť aké množstvo naviazaného CO2 v morskej vode dokážu tieto CO2-žrúty pohltiť, je otázkou pre vedcov. Svojou štúdiou chcú varovať pred plánovanou mega-ťažbou nerastov na morskom dne. "Tie technológie zničia morské dno a ten ekosystém," uviedol Kováč. Zatiaľ nikto nevie s presnosťou povedať, aké dôsledky na množstvo CO2 v ovzduší by malo zničenie CO2-žrúta. Nech by už akokoľvek dopadlo, objav tzv. chemotrofných baktérií ponúka aj možné návody ako spracúvať vzdušný CO2. Jeho vedľajším efektom by navyše bola aj energia.

Len nedávno sa stretli zástupcovia krajín na konferencii o klimatickej dohode, aby sa dohodli na jej uplatňovaní. 

Súvisiace články