Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Rusko dokončilo ostnatý plot. Oddelil Krym od Ukrajiny
Zdielať na

Rusko dokončilo ostnatý plot. Oddelil Krym od Ukrajiny

KRYM / Rusko dokončilo výstavbu bezpečnostného plotu, ktorý oddelil polostrov Krym s ukrajinskou pevninou. Podľa ruských agentúr je plot dlhý viac ako 60 kilometrov, má ostnatý drôt a stovky senzorov. Oplotenie má vraj slúžiť ako zábrana pre pašerákov zbraní, drog, alkoholu a ďalších nelegálnych tovarov.

Pod ruskú tajnú službu FSB spadajú aj ruské pohraničné zložky. Ukrajinská pohraničná služba pre BBC odmietla stavbu komentovať. Iba potvrdila, že z ich stanovísk nie je viditeľná.

Plot, postavený pozdĺž Perekopskej šiji, izoluje polostrov od Chersonskej oblasti na pevnine Ukrajiny. Podľa BBC je vybavený radarovými systémami podobnými tým, ktorými Rusko stráži svoju severnú a východnú hranicu.

Na Ukrajine pritom ešte len v stredu skončil vojnový stav. Ten bol vyhlásený v desiatich oblastiach krajiny na mesiac potom, čo Rusi 25. novembra v Kerčskom prielive na pomedzí Krymu a Ruska ostreľovali a zadržali tri lode ukrajinského námorníctva. K prepusteniu 24 námorníkov zadržiavaných Ruskom podľa agentúry Reuters vyzvala nemecká kancelárka Angela Merkel a francúzsky prezident Emmanuel Macron.

Od roku 2014, kedy Rusko anektovalo Krym a začali boje vo východoukrajinskom Donbasu, stavia bezpečnostné ploty na svojich hraniciach aj Ukrajina. Okrem plotu v Chersonskej oblasť stojí po jednom plotu aj v Černihivskej a Charkivskej oblasti, ktoré obe hraničia práve s Ruskom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy