Jasno
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Na Vianoce ani na Nový rok nie sú doma. V zahraničí máme v misiách 482 vojakov
Zdielať na

Na Vianoce ani na Nový rok nie sú doma. V zahraničí máme v misiách 482 vojakov

KÁBUL / Nielen počas Vianoc ale aj pri oslavách prichádzajúceho nového roka si členovia každej rodiny želajú byť spolu - v radosti a pokoji. Niekedy to však nejde. Pracovné povinnosti v niektorých povolaniach to jednoducho neumožňujú. Týka sa to napríklad aj našich profesionálnych vojakov, ktorí slúžia v zahraničí.

V stovkách slovenských rodín zostane počas vianočných ale aj novoročných sviatkov minimálne jedna stolička prázdna. Väčšina profesionálnych vojakov v zahraničných misiách totiž svojich najbližších počas sviatkov nenavštívi.

Medzi nich patrí aj kapitán Repaský, ktorý slúži na základni v afgánskom Kábule. "Budeme sa snažiť urobiť niečo slovenské, kapustnica, rybie filé, spoločné posedenie," hovoril kapitán, vedúci dôstojník Ján Repaský. "V zahraničných misiách aktuálne pôsobí 482 slovenských vojakov, z toho 28 žien. Aktuálne pôsobíme v 7. krajinách sveta," informuje hovorkyňa ministerstva obrany Danka Capáková. 

Slovenskú štátnu vlajku na uniforme nosia dnes profesionálni vojaci slúžiaci v Afganistane, Bosne a Hercegovine, na Cypre, v Iraku, Lotyšsku, Libanone a v Gruzínsku. Slovensko sa zatiaľ nechystá ukončiť účasť na žiadnej zo súčasných zahraničných misií ako ani dramaticky zvýšiť počet našich vojakov. Počas sviatkov sa vojaci z ostatných krajín v medzinárodných misiách snažia vyjsť aj tým slovenským v ústrety.

"Musím pochváliť našich tureckých kolegov, všetko nám sa snažia pripraviť tak, aby sme sa cítili čo najlepšie, aj keď je to moslimská krajina," povedal podplukovník Nikola Vicena. "Cez vianočné sviatky čerpalo dovolenku 79 profesionálnych vojakov a teraz počas novoročných sviatkov a Silvestra to bude 77 vojakov," dodáva Capáková. 

Rodiny si samozrejme želajú len to, aby sa ich príbuzní zo zahraničného nasadenia vrátil zdraví. Ani tento rok sa toto želanie nesplnilo všetkým.

"Vo februári tohto roka zomrel v operácii EUFOR ALTHEA v Bosne a Hercegovine jeden profesionálny vojak. Toto úmrtie však nesúviselo priamo s plnením jeho úloh," dodala hovorkyňa.

Pozrite si reportáž o misii v Bosne a Hercegovine:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy