Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Európe navyše hrozí ďalší vzostup radikalizmu
Zdielať na

Európe navyše hrozí ďalší vzostup radikalizmu

ŠTRASBURG / Turbulentný rok čaká Európu aj jej europarlament. Tento rok je pravdepodobne posledný v plnej zostave aj s Britmi. Okrem toho čakajú v máji celú úniu spoločné eurovoľby. Mapa únie sa tak nebude meniť po Brexite len geograficky, ale aj politicky. Európe navyše hrozí ďalší vzostup radikalizmu.

Budúci rok bude z pohľadu Európskej únie a Európskeho parlamentu rozhodne zaujímavý. Z najdôležitejších bodov je to brexit, ale aj voľby do europarlamentu, ktoré tu rozhodne zamiešajú karty.

Britských poslancov je v europarlamente 73 a Spojené kráľovstvo patrí tak k najsilnejším krajinám. Podobne majú aj Francúzi. Najviac je Nemcov 96, naopak najmenej Estóncov, Luxemburčanov a Cyperčanov, po 6. Poslankyni Monike Beňovej po brexite rozhodne nebude ľúto za strojcami brexitu. "Ja sa napríklad teším, že už nebudem musieť počúvať vystúpenia Nigela Faragea. Bol stelesnením britského kolonializmu a toho opovrhovania všetkými ostatnými,” povedala. 

Keď Briti naozaj odídu, poberú sa s nimi aj ich asistenti, ich eurokomisár Julian King a ďalší zamestnanci v európskych inštitúciách. Spolu asi 500 ľudí. Sulíkovi budú Briti chýbať. "Británia bol taký ten zástupca zdravého rozumu," vysvetlil. 

Aj keď konkrétne jemu to už v rámci parlamentných debát môže byť jedno. Šéf liberálov na budúci rok v máji nekandiduje. Medzi 73 Britmi bolo aj kopec proeurópskych politikov. Takým bol najmä Claude Moraes. Briti ako čistý prispievateľ budú chýbať. Ich ekonomika je taká silná ako približne 20 menších štátov únie spolu. Podľa Richarda Sulíka mohli tak za ich zotrvanie v únii viacej urobiť aj ostatní európski politici. "Pozrite si, čo všetko spravili pre Grécko," uviedol Sulík. 

Briti sa však v referende rozhodli. Ich odchodom získa trocha Slovensko. Mali by sme mať v europarlamente o poslanca viac, teda 14. Europarlament funguje takto, ako ho poznáme, už posledný rok. Na budúci rok s najväčšou pravdepodobnosťou už bez Britov, ale aj s úplne iným zložením našich europoslancov.

Únia by si mala dať pozor najmä na radikalizáciu, ktorej ide momentálne karta. "Krajiny mimo EÚ, či už zo západu, abo východu majú záujem na tom, aby rozbili EÚ, a na to si musíme dávať pozor," vysvetlil europoslanec Vladimír Maňka. 

Podľa europoslanca Ivana Štefanca budú zaujímavé aj tie ďalšie eurovoľby v roku 2024. Tak ako teraz odchádzajú Briti, môžu prichádzať v tom čase do únie noví členovia. "EÚ sa bude rozširovať o ďalšie krajiny, najmä balkánske," dodáva Štefanec. Stále totiž platí, že únia je elitný klub a keď mnohí v ňom si to už nevážia, tí vonku to vidia úplne inak a chcú priepustku.

Pravidlá vo vlakovej doprave boli dlhšie zanedbávané, pozrite si reportáž o novinkách, ktoré navrhujú:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy