Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Éra čiernych bodov neskončila v škole. U susedov pre nich môžete prísť o vodičák
Zdielať na

Éra čiernych bodov neskončila v škole. U susedov pre nich môžete prísť o vodičák

VARŠAVA / Na Slovensku takzvané čierne body za dopravné priestupky nemáme. V praxi ide o to, že okrem pokuty dostanete aj trestné body. Ak prekročíte určitú hranicu, prídete o vodičský preukaz. Tento systém využívajú v Česku alebo v Poľsku.

"Trestné body môže získať ktorýkoľvek vodič, ktorý riadi motorové alebo nemotorové vozidlo, bez ohľadu na národnosť," povedal dopravný inšpektor Wojciech Wrobel. Prísť o vodičský preukaz v Poľsku nie je pre Slováka vôbec zložité. Stačí ak vás zastaví niekoľkokrát za sebou a na rôznych miestach cestná hliadka pri spáchaní priestupku a za každý dostanete trestný bod. Tie sa vám sčítajú a vtedy vám policajt priamo na mieste odoberie vodičský preukaz. "Pri naplnení určitom počte bodov policajti vedia, pretože majú prístup do databázy každého jedného vodiča, môžu si pri námatkovej kontrole skontrolovať a môže im byť odobratý vodičský preukaz," povedal slovenský generálny konzul Tomáš Kašaj. 

Pokuta sa dá platiť priamo na mieste, aj kartou. Ak ale s rozhodnutím policajta nesúhlasíte, môžete sa proti nemu odvolať a pokutu neprijať. "V takom prípade sa priestupkom zaoberá súd," povedal Wrobel. 

Ak sa ale rozhodnete policajtovi pokutu na mieste nezaplatiť, vec sa postupuje na riešenie príslušnému súdu v superrýchlom konaní. Dovtedy vás policajti môžu umiestniť do cely policajného zaistenia. Ak ale nebudete súhlasiť ani s rozhodnutím súdu a budete sa chcieť odvolať, v cele si posedíte dlhšie. "Finančná hodnota bude premenená na príslušný počet dní vo väzení," dodal Kašaj. Poslednou novinkou sú aj pokuty, ktoré vám prídu poštou až domov. Či už z fotoradaru alebo od polície. "Slovák, ktorý spácha v Poľsku priestupok by mal počítať s tým, že mu od nás príde domov pozdrav v podobe pokuty," uviedla hovorkyňa poľskej polície Katarzyna Cislo. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy