Jasno
14°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Laponsko, Rokfortská čarodejnícka škola, Transylvánia alebo Gotham. Ktoré miesta skutočne existujú?
Zdielať na

Laponsko, Rokfortská čarodejnícka škola, Transylvánia alebo Gotham. Ktoré miesta skutočne existujú?

Archívna reportáž

LONDÝN / Až tretina Britov považuje severskú oblasť Laponsko za vymyslenú. V rámci prieskumu si až jeden z desiatich opýtaných musel overiť, že sa jedná o skutočnú lokalitu, ktorá leží z časti v Nórsku, Fínsku a Rusku.

Množstvo zaujímavých výsledkov priniesol prieskum, ktorého sa zúčastnilo 2 000 dospelých Britov. Tí, ktorí nemali problém určiť, že Laponsko je skutočnou geografickou oblasťou, si ale zároveň mysleli, že ide o autonómnu oblasť s vlastnými zákonmi, čo uviedla až pätina z opýtaných. Respondenti ale rovnako nemali jasno ani v ďalších zemepisných termínoch. 

Viac ako 30 percent ľudí nemalo vôbec poňatia, že Transylvánia je, rovnako ako Laponsko, skutočným regiónom. Tieto fakty ale neboli natoľko prekvapivé, Briti si neboli istí ani svojimi vlastnými reáliami, pričom až 38 percent z opýtaných nevedelo, že obec s krkolomným názvom Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch je skutočná a nachádza sa na pobreží Walesu.

Vyše tretina dospelých, podľa dailymail.co.uk priznala, že ich geografické znalosti sú natoľko slabé, že si často musia overiť na mape alebo glóbuse, či naozaj existujú. 

Naopak asi najviac prekvapil výsledok, na základe ktorého niektorí z respondentov naozaj veria v existenciu vymyslených miest. Sedem percent ľudí si myslelo, že čarodejnícka škola z Harryho Pottera je skutočná. Šesť percent si zase mylelo, že existuje Gotham City, ktoré je domovom Batmana.

Ktorá krajina má najšťastnejších obyvateľov? Pozrite si o tom prieskum:

Súvisiace články