Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
V polovici krajín sveta klesá plodnosť
Zdielať na

V polovici krajín sveta klesá plodnosť

Archívna reportáž

LONDÝN / Výskum ukázal, že dochádza k výraznému poklesu počtu detí, ktoré sa rodia. Popísal to vedci v odbornom časopise a podľa výskumu prepad plodnosti znamená, že približne polovica krajín sveta čelí takzvanému baby bustu. Ide o opak baby burstu, teda situácie, kedy štáty majú nedostatok detí, aby udržali svoju populáciu na súčasnom množstve.

Podľa autorov správy sú výsledky obrovským prekvapením. Dôsledky pre spoločnosť, ktoré majú viac prarodičov než vnúčat, budú značné. 

Práca sledovala populačné trendy vo všetkých krajinách sveta od roku 1950 do roku 2017. V päťdesiatych rokoch mali ženy v priemere 4,7 detí, ale vlani už toto číslo pokleslo na 2,4 detí. 

To by pre udržanie populácie bohate stačilo, ale v tomto údaji zaniká, ako veľké rozdiely sú medzi rôznymi krajinami. Zatiaľ čo v Nigérii je plodnosť 7,1 detí, na Cypre má žena za celý život jedno dieťa. 

Zásadný faktor demografia

Plodnosť je demografický ukazovateľ, ktorý hovorí, koľko potomkov priemerne za celá život jedna žena porodí. Keď plodnosť klesne pod 2,1, začne populácia v krajine klesať. 

Najviac sa to prejavuje v krajinách, kde je naviac ešte vysoká detská úmrtnosť. 

Nebyť migrácie, rada krajín sveta by podľa štúdie dôsledkom nižšej plodnosti dnes čelila. Krajiny, ktoré sa s týmto problémom vysporiadavajú, je Japonsko, kde majú prísne imigračné pravidlá a plodnosť 1,44 detí na ženu. 

Demografia je zásadným faktorom v každej oblasti ľudského života. Pokles plodnosti sa prejaví úplne všade. 

Pozrite si archívnu reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy