Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Aj deti môžu mať depresiu, dokonca krátko po narodení, tvrdia psychológovia
Zdielať na

Aj deti môžu mať depresiu, dokonca krátko po narodení, tvrdia psychológovia

Zdroj: unsplash.com

PARÍŽ / Depresia u dospelých ľudí je veľmi často podceňovaná, napriek tomu, že ide o veľmi rozšírené ochorenie. Mnohí z nás si ale majú problém predstaviť, že by mali depresiou trpieť malé deti. Napriek tomu, že je to výnimočné, depresie sa u detí naozaj môže objaviť a podľa denníka Le Figaro sa to stáva aj krátko po narodení.

Štúdie ukazujú, že rodinná psychoterapia, ktorá je určená pre rodičov detí od dvoch do siedmich rokov, ktoré vykazujú známky poruchy správania, je u depresívnych detí v predškolskom veku účinná. "Tým, že identifikujeme depresiu čo možno najskôr, pomôžeme dieťaťu, aby zmenilo spôsob prežívania emócií, je možné zmeniť tým priebeh depresie," uviedol profesor Joan Luby, hlavný autor štúdie zverejnenej v časopise American Journal of Psychiatry. 

Znie to neuveriteľne, no depresie môžu vzniknúť už krátko po narodení, aj keď je to výnimočné. "Niektoré deti sa rodia bez chuti k životu, bez životného elánu. Často je to anorexia, ktorá nás na to upozorní. Tieto deti nemajú chuť sať materské mlieko. Môžu to ale byť aj pasívne deti, ktoré stále spia, možno viac ako ostatné deti v ich veku," vysvetlila profesorka Marie-Rose More, riaditeľka pre dospievajúcu mládež pri klinike Cochin v Paríži. 

Depresie sa neskôr prejavujú oneskoreným vývojom a neschopnosťou komunikácie. Deti si nedokážu sadnúť alebo sa svojpomocne obliecť. Sťahujú sa do seba a izolujú sa od okolitého sveta. 

Prísť môže aj zásadný zlom vo vývoji

Deti potrebujú človeka, na ktorého sa môžu upnúť, sú veľmi závislé na prostredí, v ktorom žijú. Poznamenať ich môžu aj na pohľad nedramatické zmeny. "Liečila som jednoročné dieťa, ktoré upadlo do depresie po nečakanom odchode pestúnky. Tej zomrela matka, nedokázala tejto udalosti čeliť, a tak odišla od dieťaťa bez toho, aby čokoľvek povedala. Dieťa sa utiahlo do seba, bolo úplne tiché, napriek tomu, že bolo pred tým hravé," uviedla profesorka Marie-Rose More. Rizikovou situáciou ale môže byť aj hospitalizácia v nemocnici.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články