Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
VIDEO: Francúzsko zvažuje výnimočný stav. Demonštranti poškodili aj Víťazný oblúk
Zdielať na

VIDEO: Francúzsko zvažuje výnimočný stav. Demonštranti poškodili aj Víťazný oblúk

PARÍŽ / Sobotňajšie protesty proti zvyšovaniu cien pohonných hmôt vo Francúzsku skončili veľkými materiálnymi škodami, zranením viac okolo 900 ľudí a troma obeťami. V Paríži bol okrem iného poškodený interiér Víťazného oblúka a pamiatka preto zostala pre verejnosť zatvorená.

Prezident Emmanuel Macrona zvolal na mimoriadnu schôdzu vládnych činiteľov a ihneď po svojom návrate zo summitu skupiny G20 v Argentíne zamieril k Víťaznému oblúku, aby si prezrel škody. Minister vnútra Christophe Castanera nevylúčil vyhlásení výnimočného stavu, informoval francúzsky tlač.

​Vládny hovorca Benjamin Griveaux povedal, že vláda posudzuje všetky spôsoby, ako zabrániť ďalším protestom. Hovorca ale vylúčil, že by vláda zmenila doterajší kurz. Dnes sa prihlásila skupina, ktorá sa označuje za hovorcu demonštrujúcich, a ponúkla vláde dialóg.

Protestovalo 75 tisíc ľudí 

Francúzi od 17. novembra protestovali v sobotu už tretíkrát v rámci hnutia takzvaných žltých vies nielen kvôli plánovanému zvýšeniu cien pohonných hmôt, ale aj kvôli iným opatreniam vlády. K sobotňajšom akciám sa pripojilo v celej krajine na 75.000 ľudí, zranenia utrpelo podľa polície okolo 900 ľudí, traja prišli o život a zo 412 predvedených osôb polícia ponechala 378 vo väzbe.

Medzi zranenými je 23 policajtov. Hlásené sú značné materiálne škody a pozorovatelia udalosti označujú za najhoršie občianske nepokoje vo Francúzsku za viac ako desaťročie. V nedeľu protesty pokračovali na západe krajiny, v Bretónsku, kde demonštranti blokujú prístup k firme, ktorá zásobuje viac ako 170 reštaurácií. Problémy sú aj v departemente Var na juhu krajiny.

Dialóg s vládou

Desať zástupcov žltých viest v týždenníku Le Journal du Dimanche vláde ponúklo dialóg. "Buďme zodpovední a ponúknime vláde, ako z tejto krízy vyjsť. Sme skupina občanov, ktorá je čestným zastúpením Francúzska, ktoré trpí a cíti sa byť zanechaná napospas. Chceme byť hovorcami konštruktívnej zloby," napísala skupina, ktorá sa chce dištancovať od radikalizácie a ktorá tvrdí, že za žltými vestami stojí 80 percent Francúzov. Griveaux povedal, že je vláda pripravená so zástupcami žltých viest hovoriť.

Hnutie zaznamenalo najväčšiu podporu prvý deň protestu. Vtedy, 17. novembra, na manifestácie prišlo 282.000 ľudí, v druhom prípade ich bolo 106.000 a z toho asi 8000 v hlavnom meste.

Maskovaní muži

V sobotu sa k protestujúcim pripojili skupiny maskovaných mužov, z ktorých niektorí mali tyče a sekery. V Paríži prevracali a zapaľovali automobily. "Musíme premýšľať o opatreniach, ktoré zabránia tomu, aby sa to opakovalo," povedal Griveaux.

Macrona zvolal na dopoludnie schôdzku s premiérom Edouard Philippom a Castanera.

Riaditeľ centra pre národné pamiatky Philippe Bélaval v sobotu zverejnil video z Víťazného oblúka, pri ktorom sa tiež odohrávali protesty. Zo záberov je zrejmé, že je interiér poškodený. Zvonku je Víťazný oblúk popísaný čiernym sprejom. Bélaval oznámil, že pamiatka zostane pre verejnosť uzavretá, aby mohla byť čo najrýchlejšie uvedená do poriadku.

Hrozí výnimočný stav 

Francúzska tlač dnes preberá sobotňajšie udalosti a uvádza, že Castanera vo svojom prejave nevylúčil, že siahne aj k výnimočnému stavu. Minister tiež pochybuje o tom, že tí, ktorí rabovali a ničili, boli skutoční členovia hnutia žltých viest. K hnutiu sa zrejme pripojili radikáli. Medzi 287 zatknutými je podľa neho však málo ľudí, ktorých možno označiť za výtržníkov. "Žlté vesty sa nechali zahltiť profesionálnymi vandalmi, ktorí ale vedia utiecť a uniknúť zatknutiu" povedal minister.

V Paríži bolo k zásahom povolaných 5000 policajtov a novinári sa pýtajú, či to nebolo málo. Mnohí z policajtov priznali, že boli v sobotu vyčerpaní a že sa cítili byť ohrození, pretože mali pocit, že ich nie je dostatočné množstvo. Úrady zatiaľ nie sú schopné škody vyčísliť.

Pozrite si reportáž o protestoch: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy