Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Horolezectvo a divadlo, unikátna slovenská kombinácia
Zdielať na

Horolezectvo a divadlo, unikátna slovenská kombinácia

SPIŠSKÁ NOVÁ VES / Náš kolega Jožo Kubáni zvyčajne prináša reportáže z tatranských štítov. Tentokrát sa ale vybral do divadla, aj keď ani to nebolo štandardné divadelné predstavenie. Je to totiž divadelná hra o horolezectve. Zrejme je jediná svojho druhu a vznikla na Slovensku.

Podľa knihy Čínsky Maharadža vznikla unikátna divadelná monodráma o vnútorných bojoch poľskej horolezeckej legendy Wojtecha Kurtyku, ktorý chcel sólo, bez istenia, vyliezť cestu Čínsky Maharadža. Herec Peter Čižmár nie je lezec, ale zahral ho tak, že mu diváci uverili každé slovo, každý pohyb. 

"Myslím si, že ten text je dosť univerzálny, nie je to len pre horolezcov. Myslím si, že také vzmáhanie sa s nejakým problémom životným alebo ťažkou úlohou to je vec každého človeka," hovorí Peter Čižmár.

Pravdou ale je, že veľkú časť publika tvorili práve horolezci. 

"Tiež som nevedel, čo ma čaká, že čo tam bude o tom horolezectve," hovorí horolezec a horský záchranár Erik Rabatin. "Ale nakoniec fakt to najdôležitejšie, čo horolezec rieši, je hlava."

Erik Rabatin vyliezol veľa ťažkých ciest, medzi nimi aj El Capitan v Spojených štátoch.

"To sólo lezenie je úplne špecifické," dodáva Erik Rabatin. Pri výstupe bez istenia človek neurobí chybu. Alebo iba jednu. Kurtyka ju neurobil, ešte žije. A vďaka jeho hre sa dozvedáme, že aj tí najlepší a najextrémnejší lezci sú len ľudia - so strachmi a radosťami.

Láska k horám a lezeniu začína už v útlom detstve:

Súvisiace články