Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Ďalší krok k úpadku. Na zoznam ohrozených druhov zvierat po prvýkrát pribudla žirafa
Zdielať na

Ďalší krok k úpadku. Na zoznam ohrozených druhov zvierat po prvýkrát pribudla žirafa

Zdroj: ISIFA

CHARTÚM / Ďalšia smutná správa pre prírodu. Na Červený zoznam kriticky ohrozených druhov zvierat sa po prvýkrát dostali žirafy. Vyhynutie hrozí dvom druhom žiráf, a to žirafám kordofanským a núbijským. Vo voľnej prírode ich ostáva menej ako 5 000 kusov. Môže za to predovšetkým strata prirodzeného prostredia a pytliaci.

Na to, že sa na Červený zoznam dostali žirafy upozornil britský denník The Telegraph. Z celkovo deviatich uznávaných poddruhov najvyššieho pozemského savca sú kriticky ohrozené dva druhy. Konkrétne ide o žirafu kordofanskú a núbijskú, ktoré žijú v oblasti okolo Sudánu a vo voľnej prírode už ich je menej ako 4650.

Postupný úhyn sa ale týka aj ďalších poddruhov žiráf. Ako zraniteľné a ohrozené označil denník aj žirafu sieťovanú, zambijskú a západoafrickú. Ochrancovia prírody očakávajú, že sa medzi ohrozenými zvieratami objaví čoskoro aj žirafa masajská. Mimo nebezpečenstva sú iba v južnej Afrike. "Žirafy je bežné vidieť na safari, v médiách a v zoologických záhradách. Ľudia, vrátane niektorých ochrancov, si tak nie sú vedomí toho, že táto majestátne zvieratá prechádzajú tichým vyhynutím," upozornil Julian Fennessy z Giraffe Conservation Foundation. 

Žirafy žijú ako v bojovej zóne

Vo voľnej prírode, na suchých savanách a na otvorených pláňach subsaharskej Afriky nemajú tieto zvieratá príliš veľa priateľov. Najväčšiu hrozbu pre nich predstavujú ľudia. Problémom je predovšetkým strata prirodzeného prostredia a ilegálny lov. Ten okrem iného to súvisí aj s vojnovými konfliktami, ktoré sa v tejto časti Afriky odohrávajú. Žirafy padajú za obeť vojnových konfliktov, pretože slúžia ako potrava pre vojakov. Na druhej strane pri stále väčšom osídľovaní miest a rozširovaní poľnohospodárskych plôch tak prichádzajú o svoje prirodzené prostredie. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články