Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Toalety budúcnosti. Vrátime sa k suchým záchodom?
Zdielať na

Toalety budúcnosti. Vrátime sa k suchým záchodom?

BRATISLAVA / O takých 10 až 20 rokov sa na dnešné splachovacie záchody budeme zrejme pozerať ako na drevené latríny. A aj keď to znie čudne, vrátime sa k suchým záchodom. MIliardár Bill Gates v týchto dňoch v Číne predstavil toalety budúcnosti - dizajnovo moderné, hygienické a bez akýchkoľvek potrubí.

Záchody budúcnosti podľa predstavy Billa Gatesa sa na prvý pohľad od tých dnešných veľmi líšiť nebudú. Nebudeme k nim ale potrebovať ani prívod vody, ani odpadovú rúru. "Tekutý i pevný odpad je spracovávaný chemicky i tepelne a výsledkom je zdravotne nezávadná voda, kompost, alebo popol bez zápachu," uviedol investor Bill Gates.

Poklop záchoda stačí po použití iba zatvoriť a o ostatné sa už postará technológia. "Sú tam také membránové trubičky, ktoré dokážu skoncentrovať ten moč," vysvetlil Karel Plotěný, odborník na odpadové technológie. Následne sa voda oddelí od pevných častí alebo odparí. Voda je zbavená patogénov a použiteľná na zavlažovanie, alebo umývanie. Pevné časti putujú do druhej komory, kde sa vysušujú. "Tie vysušené exkrementy by sa dali potom spaľovať, alebo použiť v poľnohospodárstve ako hnojivo," dodal Karel Plotěný.

​Údržba a výmena filtrov je potrebná iba raz za tri mesiace. Podľa štatistických údajov jeden človek na Slovensku minie za jeden rok na splachovaní záchoda okolo 12 tisíc litrov pitnej vody, čo sa pri štvorčlennej rodine vybehne na takmer 50 tisíc.

Ušetriť ľuďom peniaze nebol hlavný dôvod miliardára Billa Gatesa, prečo v roku 2011 investoval do výskumu viac ako 200 miliónov dolárov. Detský fond OSN odhaduje, že pol milióna detí vo veku do piatich rokov zomiera každý rok na hnačku, ktorú často spôsobuje fekáliami kontaminované jedlo alebo pitná voda. "Nie je to len smrť, choroby a kvalita života, ale aj veľké hospodárske straty - odhadom je to viac ako 223 miliárd ročne na produktivite a mzdách," vysvetlil Bill Gates. Zhruba dve a pol miliardy obyvateľov na svete nemá prístup k normálnej toalete vôbec, najmä pre nedostatok vody. Záchod, ktorý by fungoval bez nej a pritom bol hygienický, to bol cieľ, za ktorým Bill Gates išiel. No a v týchto dňoch taký predstavil aj na výstave v Číne.

Čínsky prezident chce, aby v jeho krajine fungovalo do roku 2020 viac ako 60 tisíc takýchto verejných záchodov. No a svet sa zrejme k tejto výzve pridá, keďže okrem iného by mohol napomôcť s problémom odolnosti baktérií voči antibiotikám. "Problém je v tom ako rezistencia vzniká a práve odpadové vody k problému prispievajú, môžu šíriť gény rezistencie na ďalšie baktérie," dodala mikrobiologička FCHPT STU, Lucia BírošováNové záchody sú bez kanalizácie a baktérie nebudú mať kde svoju odolnosť trénovať.

Pozrite si aj reportáž o psích toaletách:

Súvisiace články