Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
V Liptovskom Mikuláši budú mať psy záchody
Zdielať na

V Liptovskom Mikuláši budú mať psy záchody

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ / Možno to znie bizarne, ale aj psy na sídliskách budú mať svoje toalety. A to aj na malú či veľkú potrebu. Pre psíčkarov to má nesporne jednu výhodu - za psom už nebudú musieť chodiť s igelitovými vrecúškami. Tieto záchodíky budú pre psy lákavé, pretože budú poriadne voňať - ľudia nepocítia nič. Medzi mestá, ktoré to riskli a vo veľkom zakúpili psie toalety, patrí aj Liptovský Mikuláš.

Pre psíkov by mali byť záchodíky neodolateľné vďaka feromónom. "Toaletné stanice obsahujú feromóny, ktoré aktívne lákajú týchto psov, dochádza k prirodzenému pudu teritoriálneho označovania močom, sa stávajú dvojnásobne lákavé per týchto psíkov," vysvetľuje veterinárka Ivana Lazúrová. 

Toalety fungujú veľmi jednoducho. Majiteľ psa tuhý exkrement s lopatkou vhodí do igelitového vreca, ktoré je pripevnené na psej toalete. Tekuté exkrementy prechádzajú absorpčnou hmotou a filtračnou zložkou, čím sú zbavené choroboplodných zárodkov. Parky a sídliská vďaka psím záchodom budú čistejšie.

"Chránime týmto spôsobom pred psími potrebami verejné priestranstvá, tam, kde sa hrajú napríklad aj malé deti," povedala hovorkyňa mesta Liptovský Mikuláš Viktória Čapčíková. Aj keď by sa to možno psom nepáčilo, ale toalety sú monitorované. Čistenie je zabezpečené dodávateľskou spoločnosťou, ktorá zabezpečí aj výmenu feromónovej a absorbčnej látky. 

Súvisiace články