Zatiahnuté
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Daňová kontrola zistila nejasnosti vo firme ministra Žigu. Na DPH chýba 340 tisíc
Zdielať na

Daňová kontrola zistila nejasnosti vo firme ministra Žigu. Na DPH chýba 340 tisíc

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Daňová kontrola si tentokrát posvietila na firmu ministra hospodárstva Petra Žigu, Taper. Ide o jednu z najväčších spoločností, ktorá obchoduje s drevom na domácom trhu. Kontrola ale prišla na niektoré porušenia zákona.

Podľa informácii týždenníka TREND firma v rokoch 2014 a 2015 bola súčasťou podozrivých reťazcov. Taperu vtedy dodávala drevo aj Accipiter, ktorá nemala pridelenú vlastnú ciachu. Táto značka sa používa na označenie pôvodu dreva, dokazuje jeho legálne vyťaženie a manipuláciu s ním. Accipiter využíval ciachu inej firmy - Woodcraft & Co, ktorá patrila dlhodobo k najväčším dlžníkom Štátnych lesov a na viaceré obchodné podiely jej spoločníkov je vyhlásená exekúcia.

Jednoduchá matematika

Firma Accipiter mala mať štyroch dodávateľov dreva. Kontrola ale zistila podozrivú skutočnosť. Tieto firmy nikdy s drevom neobchodovali. V súčasnosti už neexistujú, ale podľa záznamov mali pred zánikom uskutočniť miliónové obchody, na základe ktorých odberateľom vznikali odpočty DPH. Samotné spoločnosti tak odviedli do štátnej pokladnice len nízku daň. 

Accipiter sám zanikol zlúčením do inej firmy so sídlom v Tvrdošíne v septembri 2015. Peniaze si od Taperu nechal posielať nie na firemný, ale na súkromný účet konateľky, čo je podľa viacerých daňových odborníkov veľmi neštandardné.

Minister dáva ruky preč

Daňová kontrola neuznala Taperu odpočty DPH, ktoré sa týkajú dodávok od spoločnosti Accipiter. Žigovej spoločnosti tak hrozí, že bude musieť doplatiť na DPH sumu okolo 340-tisíc eur. Minister sa ale háji, že odkedy sa stal poslancom, v spoločnosti figuruje už len ako akcionár. "Obchodnú spoločnosť riadi manažment, ktorý so mnou nekonzultuje ani výber obchodných partnerov, ani obchody,“ poznamenal. Na vine sú podľa neho dodávatelia, ktorí si neplnia riadne svoje povinnosti. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy