Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Polícia žiada stíhať Pavla Ruska vo väzbe. Ten hovorí, že utiecť nechce
Zdielať na
Krimi

Polícia žiada stíhať Pavla Ruska vo väzbe. Ten hovorí, že utiecť nechce

BRATISLAVA / Policajný vyšetrovateľ predložil v utorok na Krajskú prokuratúru Bratislava vyšetrovací spis spolu s podnetom na podanie návrhu na vzatie obvineného Pavla Ruska do väzby.

Krajský prokurátor mal dnes niekoľko hodín na to, aby sa oboznámil so spisom v prípade plánovanej vraždy Silvie Volzovej a následne rozhodol, či dá alebo nedá návrh na väzobné stíhanie Pavla Ruska. Ten však ani dnes z cely policajného zaistenia na slobodu nevyšiel.
"Dozorový prokurátor sa stotožnil s podnetom vyšetrovateľa a podal návrh na obvineného Pavla R. na vzatie do väzby na Okresný súd Bratislava II," uviedol hovorca prokuratúry Michal Šúrek.  A to z dôvodu útekovej a kolúznej väzby. Pričom v tomto prípade kolúzna väzba znamená, že by Pavol Rusko mohol na slobode ovplyvňovať svedkov či inak mariť vyšetrovanie.

"Je absolútne sústredený na toto konanie, chce spolupracovať aj naďalej, urobíme všetko, aby som presvedčil súd, že nie sú dôvody na väzbu," povedal advokát Pavla Ruska Marek Para. Sudcovi tak v stredu približne od 13-tej hodiny začala plynúť 72 hodinová lehota, počas ktorej bude musieť rozhodnúť. 

Podla Černákovho advokáta mala polícia o okolnostiach plánovanej vraždy vedieť už od roku 2014, kedy jeho klient začal o vražde rozprávať tzv. operatívcom vo väzení. To však policajný prezident kategoricky odmieta a aj generálna prokuratúra. "Konkrétne tvrdenie zo strany pána Černáka prebehlo v auguste tohto roku, bolo podané nášmu vyšetrovateľovi Gorila a okamžite sa začalo vo veci konať," uviedol Gašpar. 
"Generálna prokuratúra nemala žiadnu vedomosť o predmetnom skutku a kategoricky odmieta, že by svojou nečinnosťou ohrozila život a zdravie poškodenej Volzovej," informovala hovorkyňa generálnej prokuratúry Jana Tökölyová. 

Advokát Mikuláša Černáka má však na generálnu prokuratúru, presnejšie na jej námestníka ťažké srdce. Sám totiž písomne poslal niekoľko podaní, v ktorých sa uvádzalo, že Černák chce rozprávať, a v akej závažnej násilnej trestnej činnosti. Prokuratúra väčšinu z nich odstúpila na NAKA.

"Štátny zamestnanec, ktorý má vo veci konať a toto konanie mu vyplýva z jeho úradnej povinnosti a on nekoná, je podozrivý z trestného činu zneužitia právomoci verejného činiteľa.- nekonaním," vysvetľuje advokát Mikuláša Černáka František Polák. 

Policajný prezident v súvislosti s Mikulášom Černákom nariadil vykonať dôslednú previerku roku 2014. "Kto prípadne navštívil pána Černáka vo väznici, k čomu a či bola alebo nebola debata aj o tejto veci. Skôr však predpokladám, že nebola, preto som prekvapený, že sa pracuje s verziou obvineného Černáka akoby sa sto skutočne stalo," dodal Gašpar. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy