Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Pavla Ruska zatkla polícia. Černák ho označil za objednávateľa vraždy
Zdielať na
Krimi

Pavla Ruska zatkla polícia. Černák ho označil za objednávateľa vraždy

BRATISLAVA / V roku 1997 si Rusko údajne objednal vraždu spoločníčky z TV Markíza Sylvie Volzovej. Tá stála za vznikom TV Markíza spolu s ním. Bývalého šéfa TV Markíza označil za objednávateľa Mikuláš Černák.

Informáciu uverejnil denník SME, ktorému ju potvrdili zdroje blízke vyšetrovaniu. "V tejto chvíli môžeme potvrdiť, že v súvislosti s vyšetrovaním prípravy vraždy bolo vyšetrovateľom NAKA vznesené obvinenie voči štyrom osobám. Príslušníkmi NAKA bola zadržaná obvinená osoba Pavol R. Vzhľadom na prebiehajúce procesné úkony v súčasnosti nie je možné poskytnúť k veci bližšie informácie," uviedol policajný hovorca Martin Wäldl. 

"Bližšie informácie nemám, ale viem jednu vec, že pokiaľ Černák v tejto veci vypovedá, určite nebude jediným svedkom v danej veci. O tom som presvedčený," uviedol advokát František Polák, ktorý Mikuláša Černáka zastupoval v iných veciach.

​Jedným z obvinených, ktorý sa mal podieľať na pokuse o vraždu Sylvie Volzovej je podľa denníka Sme Róbert Lališ. Jeho advokát, ktorý ho zastupoval v iných veciach, sa o údajnom obvinení svojho klienta dozvedel od televízie JOJ. "V najbližšej dobe sa s ním stretnem a uvidíme, či ma poverí aj touto obhajobou a či obhajobu prijmem," uviedol Marek Para.

S prípadom sa začal spomínať aj prezident slovenského futbalového zväzu, Ján Kováčik, ktorý sa od akejkoľvek spojitosti s vraždou dištancuje: "K vyjadreniam Pavla Ruska zverejneným v médiách chcem uviesť nasledovné: kontakt na Mikuláša Černáka, keďže priamy som nemal, som mu na jeho žiadosť sprostredkoval prostredníctvom Miloša Kaštana, ktorého som poznal ešte zo školy v Banskej Bystrici, kde sme spolu chodili. Tým sa moja “sprostredkovateľská” misia v danej veci začala i skončila zároveň."

Na fotke je Sylvia Volzová blondína vľavo, ktorá podáva ruku Vladimírovi Mečiarovi

archív TV JOJ

Prípad rieši Národná kriminálna agentúra. Na základe trestného oznámenia bývalého šéfa podsvetia v Banskej Bystrici Mikuláša Černáka, začala polícia vyšetrovanie. Černák si v súčasnosti odpykáva doživotný trest za iné mafiánske vraždy. "V predmetnej veci bolo dnešného dňa vznesené obvinenie voči štyrom osobám, jedna osoba bola zadržaná. Ďalšie informácie poskytneme, ak to dôkazná situácia dovolí," povedal pre SME policajný vyšetrovateľ. 

Mikuláš Černák v roku 2015 avizoval, že bude z väzenia postupne vypovedať o všetkých vraždách, s ktorými mal niečo spoločné. Spoluprácou pri vyšetrovaní môže dosiahnuť podmienečné prepustenie na slobodu. Do úvahy to prichádza po 25 rokoch. V decembri tohto roka uplynie 20 rokov, odkedy sa Černák sám prihlásil na polícii. "Rusko povedal, že to bude dobre zaplatené a že jemu tam ide o veľa. Hlavne, že to musí byť urobené čisto," uviedol Černák. 

Rusko mal Černáka kontaktovať v októbri alebo v novembri 1997 s ponukou 20 miliónov korún (viac ako 663 800 eur) za likvidáciu jeho spoločníčky v TV Markíza Sylvie Volzovej, s ktorou mal v televízii už dlhšie spory.  Pred vraždou mu mal vyplatiť zálohu 500 tisíc slovenských korún. K vražde nakoniec už nedošlo - prekazilo ju Černákové zadržanie políciou v decembri roku 1997.

Lenže k objednávke vraždy malo dôjsť podľa Černáka ešte v októbri alebo v novembri roku 1997, čiže pred dvadsiatimi rokmi. To znamená, že sa začína hra o čas. "Ja si myslím, a v tomto prípade mi to vychádza, že tá premlčacia doba by v tomto prípade mala byť 20 rokov, podľa starého trestného zákona, čiže naozaj sa rozprávame o dňoch," uviedla expertka na trestné právo Lucia Kurilovská. 

Sylvia Volzová poskytla pre denník Sme aj exkluzívny rozhovor, v ktorom uviedla, že bola zhrozená. "Keď som si prečítala, že bol za mňa niekto ochotný zaplatiť 20 miliónov korún, aj som sa trochu cynicky zasmiala, že ma tak vysoko ohodnotili. Ale nebolo mi všetko jedno," uviedla Volzová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy