Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Kiska, Fico a Danko o zahranično-politickej budúcnosti Slovenska
Zdielať na

Kiska, Fico a Danko o zahranično-politickej budúcnosti Slovenska

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Na bratislavskom hrade sa v pondelok začalo stretnutie troch najvyšších ústavných činiteľov. Prezident Andrej Kiska, predseda parlamentu Andrej Danko a premiér Robert Fico, v tejto téme našli zhodu.

Prezident Andrej Kiska, premiér Robert Fico a šéf parlamentu Andrej Danko sa majú dohodnúť na spoločnom postupe pri napĺňaní strategických cieľov týkajúcich sa zahranično-politických záujmov Slovenskej republiky. Všetci traja sa zhodli na tom, že krajina musí napredovať proeurópskym smerom. 

Prezident Kiska na spoločnom obede s predsedom NR SR Dankom a premiérov Ficom navrhol, aby sa traja najvyšší ústavní činitelia stretávala pred každým dôležitým summitom NATO a EÚ. "Pokladám za nesmierne dôležité, aby sme vždy, nielen pri stretávaní sa so zahraničnými partnermi, ale hlavne pred našimi občanmi, potvrdzovali smerovanie, hodnoty a spojenectvá, ku ktorým sa Slovensko prihlásilo,“ povedal Kiska s tým, že protieurópska politika sa stáva súčasťou kampaní, pričom to neobchádza ani Slovensko.

Ďalej prezident podotkol, že je veľmi dôležité informovať občanov o krokoch, ktoré Slovensko robí.  Podotkol, že on vždy ako prezident stál v týchto otázkach za rozhodnutiami vlády a obhajoval ich. "Urobím tak aj o dva týždne v Európskom parlamente, aj 17.novembra, keď na návštevu príde nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier,“ dodal prezident.

Podľa premiéra Roberta Fica nič nesvedčí Slovensku tak, ako európska integrácia. "Stávame sa proeurópskym ostrovom v tomto regióne,“ povedal na úvod Fico. Zároveň poďakoval diplomatom, bez ktorých by proeurópska orientácia Slovenska nebola možná a ocenil prácu aj podpredsedu Európskej komisie Maroša Šefčoviča. Slovensko podľa Fica urobilo množstvo krokov, ale aj keď nie sme veľká krajina, sme v zahranično-politických otázkach rešpektovaní. Európsku úniu považuje za svoj životný priestor, ale nebude sa báť prinášať vlastné témy, ako napríklad dvojakú kvalitu potravín.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy