Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Fico už nechce hraničné kontroly v spoločnom európskom priestore
Zdielať na

Fico už nechce hraničné kontroly v spoločnom európskom priestore

Google News Button Sledovať správy

BRUSEL / Back to Schengen – teda späť k Schengenu vyhlásil počas tohtotýždňového samitu v Bruseli náš premiér. Robert Fico spolu s ďalšími, najmä krajinami V4, už nechce hraničné kontroly v spoločnom európskom priestore. Azylovú politiku sa na stretnutí premiérov doladiť nepodarilo a krajiny ako Nemecko, či Rakúsko chcú v kontrolách pokračovať. Paradoxne však nemajú problém prijať nových utečencov, ako zamýšľa európska komisia.

V rámci migrácie je výsledkom samitu to, žeby sa malo pomáhať viacej postihnutým krajinám, aby odtiaľ neprúdilo toľko migrantov. Ale, čo sa týka utečencov, ktorí sú už tu, a tých, čo prídu - žiaden pokrok. V4 naďalej odmieta kvóty. "Záver Európskej rady ide smerom, ktorý sme si ako V4 priali," povedal český premiér Bohuslav Sobotka. 


"Pokiaľ ide o azylovú politiku, tá by mala byť dohodnutá do konca prvého polroka 2018," hovorí premiér Robert Fico. Protichodne a mätúco pôsobia aj viaceré kroky veľkých krajín. Napriek tomu, že oproti minulému roku prišlo do Európy od dve tretiny menej migrantov, tak chcú viaceré krajiny predĺžiť kontroly na vnútorných hraniciach Schengenu. Ministri vnútra nemecka, či rakúska to vyhlásili na strenutí s kolegami v Luxemburgu v polovici októbra. 

"Pre vysoký počet neregistrovaných utečencov budeme vykonávať hraničné kontroly s Talianskom, Nemeckom a Slovenskom," uviedol rakúsky minister vnútra Wolfgang Sobotka. "Ich dôvody sú také, že ani vo vnútri Schengenu nenastali také bezpečnostné parametre, aby bolo možné sa tohto inštitútu vzdať," povedal štátny tajomník ministerstva vnútra Českej republiky Jiří Nováček. 

Predlžovanie hraničných kontrol je podľa nášho ministra vnútra zbytočné, kým sa ostro nestráži aj zelená hranica. Zároveň viaceré z krajín, ktoré kontroly chcú, sú ochotné prijať nových utečencov. Tých by malo byť podľa návrhu komisie 50 tisíc.

"Ak hovoríme, že bezpečnostná situácia je zlá, a preto je nevyhnutné, aby existovali vnútorné kontroly, tak nemôžeme prilievať ešte takto do ohňa," myslí si minister vnútra Robert Kaliňák. Povinné kvóty vyzerajú byť teda mŕtve, ale nový systéme jasný nie je. S predlžovaním hraníc nesúhlasíme rovnako ako s povinným prerozdeľovaním. "Program Back to Schnengen by mal byť naplnený do konca roka. Obávam sa však, že ten tlak je pomerne veľký," dodal Fico.

Súvisiace články