Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
V súvislosti s objednávkou vraždy Sylvie Volzovej obvinili štyri osoby
Zdielať na

V súvislosti s objednávkou vraždy Sylvie Volzovej obvinili štyri osoby

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Polícia v pondelok zadržala Pavla Ruska v súvislosti s prípadom objednávky vraždy Sylvie Volzovej, ktorá bola jeho spoločníčkou v TV Markíza. Ešte v pondelok Rusko vypovedal na polícii do neskorých nočných hodín. Jeho výsluch pokračoval aj v utorok. V súvislosti s týmto prípadom už bolo vznesené obvinenie voči štyrom osobám. Pre TV JOJ to potvrdil prokurátor.

"Dňa 24. októbra bolo v predmetnej veci na Krajskú prokuratúru doručené uznesenie, ktorým vyšetrovateľ dňa 23. októbra vzniesol obvinenie voči štyrom osobám (Pavol R., Mikuláš Č., Miloš K. a Róbert L.) pre trestný čin vraždy spolupáchateľstvom v štádiu prípavy. K ďalším skutočnostiam sa vyjadrovať nebudeme, aby prípadným vyjadrením nedošlo k zmareniu alebo k sťaženiu objasnenia a vyšetrenia predmetnej trestnej veci," uviedol prokurátor Michal Šúrek pre TV JOJ. 

Rusko pre miliónové spory mal u Černáka pred 20 rokmi údajne žiadať Volzovej likvidáciu vykonanú rýchlo a čisto, aby definitívne ovládol súkromnú televíziu. S Černákom si mohli na výsluchoch polície povedať takmer priamo do očí. Rusko to, že ide o klamstvo, Černák, že vie o tejto trestnej činnosti dosť nato, aby polícia voči Ruskovi konala.  "Môj klient preberal zálohu aj dával zálohu od pána Ruska, na parkovisku pred Holiday IN," uviedla advokátka Miloša Kaštana Emília Matrtajová.

Podľa zistení TV JOJ z prostredia vyšetrovania prípadu má polícia dôkazy, ktoré na obvinenie Ruska dostačujú, aspoň nateraz. Okrem iného aj svedka, s ktorým Pavol Rusko v tom čase mal tráviť veľké množstvo času, fyzicky v jeho tesnej prítomnosti. Ten ešte k prípadu nevypovedal. Podľa právnikov Ruska, obvinenie pre objednávku vraždy stojí na chabých základoch. "Vysvetlil všetky skutkové okolnosti, z nášho pohľadu dosť podrobne a z nášho pohľadu sa rozplynulo podozrenie," tvrdil Marek Para, obhajca obvineného Pavla Ruska.

Podľa niekdajšieho elitného vyšetrovateľa môže byť dôkazná situácia na objednávku vraždy po takmer 20 rokoch neudržateľná. Najmä, ak je reálna hrozba, že vražda v štádiu pokusu po 20 rokoch môže byť premlčaná. To preskúma prokuratúra ktoré ešte stále nemá na stole celý vyšetrovací spis od policajného vyšetrovateľa.

Podľa špecialistu na trestné právo, ak Černák tvrdí, že o trestnej činnosti obvineného Ruska niečo vie, polícia to určite chce dôkladne preveriť. To, že Černák je spoluobvineným s Ruskom a s ďašími mužmi, mu nezhoršuje situáciu. Mikuláš sedí na doživotie a vražda spolupáchateľstvom, a možno aj premlčaná, nič preň neznamená. "U Mikuláša Černáka takýto variant vôbec neprichádza do úvahy, pretože viacero konaní voči nemu súd zastavil pre neúčelnosť. Viac ako doživotný trest u nás uložiť nie je možné," vysvetlil Jaroslav Ivor, špecialista na trestné právo. 

Rusko mal Černáka kontaktovať v októbri alebo v novembri 1997 s ponukou 20 miliónov korún (viac ako 663 800 eur) za likvidáciu jeho spoločníčky v TV Markíza Sylvie Volzovej, s ktorou mal v televízii už dlhšie spory, informoval denník Sme Pred vraždou mu mal vyplatiť zálohu 500 tisíc slovenských korún. K vražde nakoniec už nedošlo - prekazilo ju Černákové zadržanie políciou v decembri roku 1997.

K objednávke vraždy malo teda dôjsť pred dvadsiatimi rokmi. To znamená, že sa začína hra o čas. "Ja si myslím, a v tomto prípade mi to vychádza, že tá premlčacia doba by v tomto prípade mala byť 20 rokov, podľa starého trestného zákona, čiže naozaj sa rozprávame o dňoch," uviedla expertka na trestné právo Lucia Kurilovská. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy