Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Nepomohli ani feromóny, údajne revolučné zariadenia končia
Zdielať na

Nepomohli ani feromóny, údajne revolučné zariadenia končia

Archívna reportáž

SNINA / Najprv o tom hovorili ako o revolučnom zariadení, ktoré malo byť v meste minimálne 5 rokov. No neprešiel ani rok a špeciálne toalety pre psov v Snine už nechcú. Tieto hygienické stanice by mali psov priťahovať vďaka zložke s obsahom feromónov. Podľa poslancov to však zvieratá ignorujú. Firma, ktorá moderné záchody nainštalovala tvrdí, že fungujú stopercentne a mesto spravilo zbytočne unáhlený krok.

Dokopy 10 špeciálnych zariadení na venčenie psov dala sninská samospráva nainštalovať zhruba pred necelým rokom. Tieto stanice majú psov priťahovať a aktívne podporovať ich vylučovanie.

"Prevádzka týchto toaliet by ročne stála 4990 eur a zmluva bola uzatvorená na 5 rokov," hovorí Eva Miháliková, hovorkyňa mesta. Hoci ide o moderné zariadenia, ktoré sú nainštalované aj v mnohých iných mestách, v Snine ich využívali iba niekoľko mesiacov.

"Poslanci tieto toalety označili za nehospodárne a neúčinné, preto prijali uznesenie na ukončenie zmluvy s poskytovateľom tejto služby," vysvetľuje Eva Miháliková.

Dušan Marinko, konateľ spoločnosti, ktorá nainštalovala moderné psie záchody, rozhodnutiu poslancov nerozumie: "V desiatkach miest sú nainštalované naše zariadenia, takýto prípad rozhodnutia poslancov sme ešte nemali." Konateľ firmy však vysvetľuje, že na špeciálne toalety si psy musia najprv zvyknúť. A rovnako aj ich majitelia: "Podľa mňa Snina určite urobila unáhlený krok. Toalety sú účinné a fungujú úplne stopercentne, ale adaptačný proces je 12 až 18 mesiacov."

Veterinárna lekárka Renáta Kleknerová vraví: "Psy si značkujú svoje teritórium a takisto ako ho láka tá toaleta s tými feromónmi tak rovnako ho priláka označkované miesto hneď vedľa, ktoré označkoval iný pes."

Zatiaľ, čo jedni si psie toalety pochvaľujú, iní hovoria o zbytočne vyhodených peniazoch. V meste evidujú takmer 800 majiteľov psov a ročne samospráva vyberie na poplatkoch za psa okolo 12 tisíc eur. Konateľ spoločnosti, ktorá psie toalety inštaluje je presvedčený, že ak by majitelia psov správne usmernili, určite by toalety neobchádzali. "To znamená, majiteľ psíka prichádza k zariadeniu, feromón psíka upokojuje, psík vykonáva potrebu, majiteľ ho pochváli," hovorí Dušan Marinko.

Psie výkaly v mestách sú neustálym problémom, najmä ak sú majitelia psov nezodpovední a nechávajú ich kade tade na ulici. Niektorí sú ale veľmi kreatívni:

Súvisiace články