Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Montmartre bez umelcov? Reštaurácie ich vytláčajú
Zdielať na

Montmartre bez umelcov? Reštaurácie ich vytláčajú

MONTMARTRE / Parížsky Montmartre, jedna z najobľúbenejších turistických atrakcií zrejme už nebude to, čo bývala. Umelci si plánujú zbaliť svoje štetce a stojany a chcú sa presťahovať. Dôvodom sú reštaurácie a ich terasy, ktoré sa neustále rozširujú.

Nádherné krajinky, verné portréty aj vtipné karikatúry - ak ste niekedy túžili po originálnom suveníre z Paríža, na Montmartri by ste si rozhodne vybrali. Lenže námestie plné umelcov, za ktorých chrbtami pulzuje rušný život kaviarní a reštaurácií sa možno kompletne zmení.

"Máme meter štvorcový pre umelca, čo je málo. Stojany nám padajú. A ak prší, tak voda z dáždnikov okolitých stánkov tečie rovno na nás. Požiadali sme majiteľov reštaurácií, aby svoje terasy posunuli a dali nám viac priestoru," hovorí Pascal Ignelzi, umelec, ktorý na Montmartri pracuje 45 rokov. 

"Osemdesiat percent miesta zaberajú terasy so svojimi stolmi a stoličkami od apríla do novembra. Nás je tu 300 umelcov, ktorí milióny turistov priťahujú celý rok, z čoho tí páni a dámy za našimi chrbtami prosperujú," vysvetľuje ďalší umelec Midani M´barki.

Maliari sú zo situácie zúfalí.

"Potrebujeme viac miesta. Ak sa nedohodneme, necháme im toto námestie a presťahujeme sa na iné."

To, že umelci sú na sebe natlačení ako sardinky si všimli aj samotní turisti. "Terasy zaberajú veľa miesta už na prvý pohľad. Nemôžete sa tu voľne prechádzať ako kedysi. Kedysi to boli malé terasy pred kaviarňami, dnes zaberajú skoro celé námestie."

Umelci sa snažili o dialóg s Mestskou radou, dokonca protestovali. Rada ale podľa ich slov neurobila nič. Hrozí teda, že ikonickí umelci naozaj odídu inam.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy