Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Premiér Pellegrini nerozhoduje o vyslaní prokurátorov do zahraničia, tvrdí prokuratúra. Stretnutie avizovali ako prví
Zdielať na

Premiér Pellegrini nerozhoduje o vyslaní prokurátorov do zahraničia, tvrdí prokuratúra. Stretnutie avizovali ako prví

BRATISLAVA / Pred pár dňami sa v nemeckých médiách objavila informácia, že slovenský špeciál dopomohol k únosu vietnamského podnikateľa. Do prípadu sa začala angažovať aj Generálna prokuratúra a vo štvrtok sa objavili informácie, ktoré naznačujú, že slovenskí policajní predstavitelia a vtedajší minister vnútra Robert Kaliňák tušili, čo sa stalo už mesiac po únose, keď ich kontaktovali nemeckí kriminalisti.

"V kontexte medializovaných informácií, chcem uistiť občanov Slovenska, že moja vláda poskytne všetkým kompetentným orgánom maximálnu súčinnosť, aby sa jasne zodpovedali otvorené otázky súvisiace s týmto prípadom. To je jediná cesta ako zabrániť poškodzovaniu dobrého mena našej krajiny. Preto som požiadal ministerku vnútra Denisu Sakovú, aby navštívila spolu s policajným prezidentom a zástupcom generálnej prokuratúry svojho nemeckého partnera a podozrenia nemeckých vyšetrovateľov odkonzultovala osobne," uviedol vo svojom stanovisku premiér Peter Pellegrini. 

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár ale konštatuje, že napriek všetkej úcte k ústavnej funkcii premiéra Pellegriniho, práve Generálna prokuratúra ako prvá avizovala pracovné stretnutie zástupcov prokuratúry s príslušnými partnermi Nemecka a Česka. Čižnár pripomína, že o vyslaní konkrétnych prokurátorov na zahraničnú služobnú cestu rozhoduje výlučne generálny prokurátor a nie premiér ani ministerka vnútra,  pretože prokuratúra je samostatný, nezávislý štátny orgán od iného štátneho orgánu vrátane exekutívy, čo napokon vyplýva aj z Ústavy Slovenskej republiky. "Ministerka vnútra ani prezident Policajného zboru nie sú orgánmi činnými v trestnom konaní, preto sa len ťažko možno domnievať, že im budú poskytnuté relevantné informácie z vyšetrovania trestnej veci a navyše za situácie, keď informáciami o vyšetrovaní trestnej veci, respektíve jeho výsledku, neboli a nie sú informované slovenské justičné orgány," uvádza sa v stanovisku Generálnej prokuratúry. 

Prokurátor Čižnár považuje za vhodnejšie, aby sa zahraničnej služobnej cesty namiesto ministerky vnútra a prezidenta Policajného zboru zúčastnili vyšetrovatelia, ktorí vybavovali žiadosti o právnu pomoc nemeckých justičných orgánov.

K podozreniam sa vyjadril aj prezident Andrej Kiska či Robert Fico

"Ľudia majú nárok dozvedieť sa pravdu od slovenských vyšetrovateľov. Ak tomu niekto bráni, je potrebné prijať personálne opatrenia a odstrániť všetky prekážky poctivému vyšetrovaniu podozrení z účasti na medzinárodnom únose. Nesmieme nikomu dovoliť, aby vrátil Slovensko späť do mečiarizmu, do čias, keď štátne orgány unášali ľudí a potom zločin kryli. V tejto súvislosti sa v pondelok stretnem s predsedom vlády Petrom Pellegrinim," povedal prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska.

Predseda strany Smer-SD Robert Fico uviedol, že došlo k podobnej situácii ako keď podľa neho politicky zneužili vraždu novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. "Ešte neuschol atrament na ničím nepodloženom článku v protivládnom plátku o únose obvineného Vietnamca a už sa umelo vyvoláva vlna proti vláde a osobitne proti strane Smer-SD. Sorosove deti už hovoria o protivládnych protestoch, opozícia a prezident chŕlia jedno obvinenie za druhým a kriminalizujú," uviedol Fico s tým, že sa podľa neho rad za radom vyvracajú tvrdenia o participácii slovenských štátnych orgánov na únose Vietnamca.

Po tom ako nemecký denník Frankfurter Allgemeine Zeitung vyšiel s informáciou, že ich kriminalisti nepochybujú o tom, že na únos Vietnamca bol použitý vládny špeciál sa na Slovensku rozpútala ďalšia vážna kauza. Postupne novinári prichádzajú s novými informáciami, ktoré Denník N napísal v najnovšom článku "Ako Kaliňák pristavil lietadlo pre únoscov z Vietnamu." Z neho vyplývajú mnohé závažné obvinenia voči čelným predstaviteľom z radov polície a vlády, konkrétne najmä proti vtedajšiemu ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi. Denník sa odvoláva na rozhovor, ktorý mu poskytli príslušníci bezpečnostných zložiek, ktorí tvrdia, že o únose Vietnamca vedia. Jeho zistenia sa zhodujú s tým, čo tvrdia nemeckí novinári, ktorí sa zasa odvolávajú na svojich vyšetrovateľov. 

Redaktorka Denníka N Monika Tódová bola v piatok vypovedať na Generálnej prokuratúre. "Denník N je pripravený poskytnúť orgánom činným v trestnom konaní ešte podrobnejšie informácie ako zverejnili aj s menami svedkov, ktoré v článku uviedli len v skrátenej podobe," uviedla hovorkyňa Generálnej prokuratúry Andrea Predajňová.  "Pracovali sme na tom prípade týždne, mesiace. My sme priniesli svedectvo ľudí, ktorí boli naozaj očitými svedkami toho skutku únosu," povedal šéfredaktor Denníka N Matúš Kostolný.

Policajti z článku mali sprevádzať vietnamskú delegáciu

Má ísť o policajtov, ktorí sprevádzali vlaňajšiu vietnamskú delegáciu, ktorá s Robertom Kaliňákom rokovala vo vládnom hoteli na Bôriku. Práve pomocou nej sa mal vietnamský občan dostať z Bratislavy cez hranice Schengenu. Ministerstvo vnútra v rozsiahlej odpovedi nové zistenia dementovalo. Robert Kaliňák uviedol, že je ochotný absolvovať skúšku na detektore lži. "Je to absolútna lož. Jedna veľká obludná lož. Nikto z mojich kolegov sa aktívne nezúčastňoval na tejto aktivite. Informácie uvedené v článku sú ľahko vyvrátiteľné," uviedol Kaliňák. 

Na to ako sa bude prípad vyvíjať ďalej nie je zvedavá len slovenská verejnosť, ale aj Nemecko. Nemecké veľvyslanectvo zaslalo TV JOJ stanovisko, v ktorom píše, že premiér Pellegrini prisľúbil kancelárke Angele Merkelovej rozsiahlu podporu pri vyšetrovaní prípadu ešte 2. mája. Očakáva preto, že slovenské úrady všetky tieto obvinenia vyšetria a postarajú sa o objasnenie všetkých sprievodných udalostí. "Únos bol bezprecedentnou udalosťou. Sme znepokojení správami z posledných dní týkajúcich sa role bývalého ministra vnútra Kaliňáka a iných zástupcov vlády v prípade únosu Trinh Xuan Thanha. Nemecké úrady pracujú na rozsiahlom objasnení únosu. Vyšetrovania ešte nie sú ukončené. Nemecké úrady sú pritom v úzkom kontakte so svojimi slovenskými kolegami. Veríme tejto spolupráci a pokračujeme v nej. Najprv pôjde o to, aby sa čo najrýchlejšie objasnili podozrenia týkajúce sa účasti na únose Trinh Xuan Thanha . Potom sa rozhodne o ďalších krokoch. Predseda vlády Pellegrini prisľúbil 2. mája spolkovej kancelárke Merkel rozsiahlu podporu. Vychádzame z toho, že slovenské úrady tieto obvinenia s rozhodnosťou vyšetria a postarajú sa o vyjasnenie všetkých sprievodných udalostí tohto bezprecedentného únosu," píše sa v stanovisku nemeckého veľvyslanectva.

​Ministerstvo vnútra článok denníka označilo za výmysel. "Publikovaný článok je úplný nezmysel, obsahuje samé výmysly a klamstvá a ide o čisté sci-fi jeho autora. Rezort vnútra nevie posúdiť či autorka článku úmyselne klame a zavádza verejnosť, alebo bola iba zneužitá inou osobou na publikovanie nezmyslov. Ministerstvo vnútra odmieta špekulovať, ktorá verzia je pravdepodobnejšia. Napríklad riaditeľ protokolu rezortu vnútra Radovan Čulák nikdy nevidel žiadneho dobitého či opitého človeka a nikdy ho nekázal preložiť z jedného auta do druhého ako to popisuje článok. Veta „Kali o tom vie, je to štátny záujem,“ ani žiadna podobná nikdy nezaznela.Slovenské orgány sa úmyselne žiadnym spôsobom nepodieľali na únose vietnamského občana do zahraničia. O prípadnom vyšetrovaní prípadu na Slovensku môžu rozhodnúť orgány činné v trestnom konaní a nie rezort vnútra. MV SR poskytuje nemeckým vyšetrovateľom maximálnu súčinnosť a bude tak robiť aj naďalej," uvádza sa v reakcii ministerstva vnútra pre Denník N.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy