Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Omámeného Vietnamca pri nastupovaní do lietadla podopierali z oboch strán, tvrdia policajti
Zdielať na

Omámeného Vietnamca pri nastupovaní do lietadla podopierali z oboch strán, tvrdia policajti

BRATISLAVA / Denník N v najnovšom článku tvrdí, že slovenskí policajti ich novinárke porozprávali priebeh únosu Vietnamca. Omámeného Trinh Xuan Thanha mali do našej vládnej letky vliecť dvaja príslušníci vietnamskej tajnej služby. Našim policajtom vraj tvrdili, že je opitý a spadol zo schodov. Navyše denník naznačuje, že slovenskí policajní predstavitelia a vtedajší minister vnútra Robert Kaliňák museli tušiť, čo sa stalo už mesiac po únose, keď ich kontaktovali nemeckí kriminalisti.

Potom ako nemecký denník Frankfurter Allgemeine Zeitung vyšiel s informáciou, že ich kriminalisti nepochybujú o tom, že na únos Vietnamca bol použitý vládny špeciál sa na Slovensku rozpútala ďalšia vážna kauza. Postupne novinári prichádzajú s novými informáciami, ktoré Denník N napísal v najnovšom článku "Ako Kaliňák pristavil lietadlo pre únoscov z Vietnamu." Z neho vyplývajú mnohé závažné obvinenia voči čelným predstaviteľom z radov polície a vlády, konkrétne najmä proti vtedajšiemu ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi. Denník sa odvoláva na rozhovor, ktorý mu poskytli príslušníci bezpečnostných zložiek, ktorí tvrdia, že o únose Vietnamca vedia. Jeho zistenia sa zhodujú s tým, čo tvrdia nemeckí novinári, ktorí sa zasa odvolávajú na svojich vyšetrovateľov. 

Podľa slovenských policajtov sa únos odohral nasledovne: 23. júla 2017 Trinha chytili priamo na ulici a naložili ho do auta s pražskou ŠPZ. Najprv ho odviezli na vietnamskú ambasádu, neskôr do Brna a napokon do Bratislavy. Podľa zistení Denníka N o dva dni neskôr dostáva Úrad na ochranu ústavných činiteľov žiadosť, aby sa všetci vodiči na druhý deň v stredu dostavili do práce, pretože na Slovensko príde vietnamská delegácia. Tento pokyn je podľa nich prekvapivý, keďže takéto návštevy spravidla plánujú niekoľko týždňov vopred.

​Na druhý deň, teda 26. júla 2017 prilieta z Prahy vietnamská delegácia na našom vládnom stroji, čo je neštandardné. Aj Kaliňák tvrdí, že išlo o mimoriadnu situáciu. Delegácia smeruje k hotelu Bôrik, kde už čaká minister Kaliňák. Policajti, ktorí sa skontaktovali s Denníkom N tvrdia, že kým delegácia prichádza, on telefonuje, je nervózny a spomína slovo pas. Neďaleko, na parkovisku, už stoja tri čierne dodávky, ktoré nemeckí vyšetrovatelia neskôr lokalizovali na základe GPS systému. V jednej z nich má byť dobitý a nadrogovaný Thanh.

Stretnutie delegácií prebehlo až na jeden neobvyklý detail štandardne. Tým detailom je, že za veliteľom kolóny Jánom H. prichádzajú vietnamskí predstavitelia a žiadajú, aby bola do kolóny pridaná ešte jedna čierna dodávka. Práve v nej by mal byť unesený Vietnamec. Veliteľ kolóny najprv odmieta, ale nakoniec po telefonáte s Úradom vlády sa dohodne, že do kolóny sa zaradí ešte jedno vozidlo - naše policajné. Dobitého Vietnamca do nej mali preložiť a vtedy ho dobitého videli naši policajti prvýkrát. Z úst šéfa protokolu Radovana Čuláka malo vraj zaznieť: "Kali o tom vie, je to štátny záujem."

Ochrankárom povedali, že Vietnamec sa opil, spadol zo schodov a majú ho držať, lebo ak ho uvidí vietnamský minister, bude to hanba. Kolóna bez akejkoľvek kontroly zamierila na letisko, rovno k vládnemu špeciálu. Thanha nakladali ako posledného a z oboch strán ho pridržiavali vietnamskí príslušníci tajnej služby. 

​Stroj odletel do Moskvy. Oficiálne bolo deklarované, že na palube špeciálu je minister Kaliňák, podľa Denníka N dohliadal na priebeh letu jeho osobný ochrankár. Letušky mali dostať príkaz od kapitána, aby odovzdali mobilné telefóny, fotenie bolo zakázané.

Reakciu Ministerstva vnútra SR na článok v Denníku N prinášame v plnom znení:

"Publikovaný článok je úplný nezmysel, obsahuje samé výmysly a klamstvá a ide o čisté sci-fi jeho autora. Rezort vnútra nevie posúdiť či autorka článku úmyselne klame a zavádza verejnosť, alebo bola iba zneužitá inou osobou na publikovanie nezmyslov. MV SR odmieta špekulovať, ktorá verzia je pravdepodobnejšia.

Napríklad riaditeľ protokolu rezortu vnútra Radovan Čulák nikdy nevidel žiadneho dobitého či opitého človeka a nikdy ho nekázal preložiť z jedného auta do druhého ako to popisuje článok. Veta „Kali o tom vie, je to štátny záujem,“ ani žiadna podobná nikdy nezaznela.

Slovenské orgány sa úmyselne žiadnym spôsobom nepodieľali na únose vietnamského občana do zahraničia.
O prípadnom vyšetrovaní prípadu na Slovensku môžu rozhodnúť orgány činné v trestnom konaní a nie rezort vnútra. MV SR poskytuje nemeckým vyšetrovateľom maximálnu súčinnosť a bude tak robiť aj naďalej," uvádza sa v reakcii.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy