Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ľudia, ktorí psa zabili, pykať nebudú. O mesiac neskôr by ich trest neminul
Zdielať na

Ľudia, ktorí psa zabili, pykať nebudú. O mesiac neskôr by ich trest neminul

BRATISLAVA / V stredu na Slovensku opäť ožil prípad 11-ročnej sučky alijašského malamuta, ktorú v januári tohto roka ukradli priamo z dvora rodinného domu na východe Slovenska. Štyria zlodeji ju následne predali v neďalekej osade za 20 eur a natankovali si za to benzín.

Akonáhle štyria mladíci psa predali, mal svoj osud spečatený. Rodina, ktorá ho kúpila, sučku stiahla z kože a oškvarili z nej masť, ktorá má vraj liečivé účinky.
Hoci sa polícii podarilo vypátrať všetkých páchateľov, potrestaní budú len zlodeji. Súd v stredu rozhodol takto. "Sudca okresného súdu Prešov, právoplatným trestným rozkazom uznal štyroch obvinených za vinných z prečinu krádeže formou spolupáchateľstva. Za čo obvineným uložil trest odňatia slobody na šesť mesiacov s podmienečným odkladom po dobu jedného roku," uviedla Ivana Petrufová, hovorkyňa súdov v Prešovskom kraji

Ľudí, ktorí psa vykúpili a zabili, potrestať nemôžu. Z Niny sa totiž zachovala iba koža, z ktorej ju stiahli a na základe nej nebolo možné určiť, akým spôsobom zomrela.

​Podľa súčasnej legislatívy totiž zabitie zvieraťa nie je trestným činom. O trestnom čine hovoríme až vtedy, ak páchateľ zviera utýra - teda ho usmrtí obzvlášť krutým spôsobom. Ako vyzerali posledné minúty tohto psíka ale vedia, iba ľudia, ktorí ho skonzumovali. Aj preto mladá rodina dúfa, že v budúcnosti pri podobných prípadoch pomôže nový zákon, ktorý má vstúpiť do platnosti už od prvého septembra.

Hlavným zámerom novely zákona o veterinárnej starostlivosti bolo práve sprísnenie zákonov na ochranu zvierat. Už o 29 dní sa teda z vecí oficiálne stane živá bytosť a zákon začne rozlišovať aj medzi hospodárskym a spoločenským zvieraťom.

Ak by Ninu usmrtili o 9 mesiacov neskôr, páchatelia by sa trestu určite nevyhli. Vysvetlila pre TV JOJ priamo ministerka Gabriela Matečná: "Zákon o veterinárnej starostlivosti jednoznačne hovorí vo svojich ustanoveniach za akých okolností je možné usmrtiť spoločenské zviera. A to napríklad pri vážnej chorobe, pri bolestiach zvieraťa alebo pri vysokom veku. Usmrtenie môže vykonať len veterinárny lekár. Usmrtenie spoločenského zvieraťa na konzumáciu je trestné a neakceptovateľné a nie je to prípustné v našom právnom poriadku."

Súvisiace články

Najčítanejšie správy