Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Berlín verí tomu, že Kaliňák a To Lama riešili len to ako dostať pána Trinha do Vietnamu
Zdielať na

Berlín verí tomu, že Kaliňák a To Lama riešili len to ako dostať pána Trinha do Vietnamu

BERLÍN / Ide o vážne obvinenie a podozrenie voči Slovensku. Nemeckí vyšetrovatelia sú presvedčení o tom, že obeť únosu, teda vietnamský expolitik a podnikateľ Trinh Xuan Thanha opustil Európu s pomocou slovenského vládneho špeciálu. Konečný verdikt mal padnúť na stretnutí vtedajšieho slovenského ministra vnútra Roberta Kaliňáka a vietnamského ministra vnútra To Lama.

S týmto obvinením prišli nemecké denníky, vrátane Frakfurter Allgemeine Zeitung, ktoré už na túto skutočnosť, a teda, že na únos Vietnamca bol použitý vládny špeciál, upozornili koncom júla.

Podľa ich zdrojov sa obeť únosu vrátila do vlasti s pomocou slovenského vládneho špeciálu. Informácia, ktorú následne prebrali nemecké mienkotvorné denníky a televízie, sa odvoláva na stretnutie vtedajšieho slovenského ministra vnútra - Roberta Kaliňáka a jeho vietnamského náprotivku To Lama. Kriminalisti z Berlína, na ktorých sa denník odvoláva naznačujú, že takmer niet pochýb o tom, že ich stretnutie malo len jediný účel - dohodnúť sa na tom, ako pána Trinha dostať relatívne bezproblémovo zo schengenského priestoru. Vietnamec sa mal vrátiť do Vietnamu slovenským vládnym lietadlom.

Informácie majú mať kriminalisti od muža s menom Long N.H., ktorý mal prenajať auto na únos. Ten bol minulú stredu odsúdený na tri roky a desať mesiacov. Long mal byť oboznámený s plánom vietnamskej tajnej služby a teda o únose niekdajšieho vietnamského politika. Muž prenajal celkovo 3 vozidlá, pričom jedno z nich slúžilo na únos Trinh Xuan Thanha.

Pripomeňme, že vietnamský podnikateľ Trinh Xuan Thanha požiadal v Nemecku o politický azyl. Vo vlasti bol dvakrát odsúdený na doživotie pre korupciu a iné prečiny.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy