Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Horúco v aute. Záchranári dehydratáciu prirovnávajú k alkoholu
Zdielať na

Horúco v aute. Záchranári dehydratáciu prirovnávajú k alkoholu

BRATISLAVA / Vysoké teploty, dehydratácia, či málo spánku. Toto všetko negatívne vplýva na ľudí za volantom. Čo sa vlastne deje v týchto horúčavách s ľudským organizmom a aký to má vplyv na šoférovanie sme zisťovali u odborníka.

Vodiči, ktorí si sadnú za volant a nemajú dostatok tekutín v tele, zbytočne riskujú. Rýchlo sa totiž stane, že sú dehydratovaní. Zvýši sa im hustota krvi. Tým pádom mozog pracuje podstatne menej, ako by mal. Šoféri majú napríklad problém udržať auto v jazdnom pruhu, prispôsobiť rýchlosť pred ním idúcich vozidiel alebo majú problém s predbiehaním.

"Spomaľuje sa a zhoršuje koordinácia pohybov, spomaľujú sa reakcie. Pritom, len spomalenie reakcie o jednu sekundu znamená prejdenie 25 - 50 metrov, čo môže byť rozdiel medzi bezpečným zastavením a vážnou nehodou," vysvetľuje lekár záchranár Villiam Dobiáš.

Na reakcie vodičov vplýva horúce počasia veľmi negatívne. Dokonca sa to dá prirovnať k opitému stavu s niekoľkými promile v krvi.

Teplotný rozdiel 7 stupňov

"Dehydratovaní človek, šoféruje tak ako by mal jeden - jeden a pol promile. Tak isto človek, ktorí nie je dobre vyspatý môže mať reakcie spomalené, ako by mal dva promile v krvi alebo drogy," dodáva Dobiáš. 

Čo sa týka stravy, v horúčavách je lepšie konzumovať ľahšie jedlo bielkovinového charakteru spolu s dostatočným množstvom energie. Rovnako treba piť veľa vody a klimatizovať vozidlo s rozumom. Rozdiel medzi vonkajšou teplotou a tou vo vnútri by mal byť okolo 7 stupňov.

"Tá klíma mi môže pomôcť v daný okamih. Ale keď ja mám deficit tekutín dva tri dni predtým. Ten môj mozog je ovplyvnený tým predchádzajúcim nedostatkom tekutín. Moje reakcie nezrýchli," pokračuje záchranár.  Vo štvrtok skolaboval v centre Nového Mesta nad Váhom 55-ročný vodič a narazil do zaparkovaných áut. Šoféra na mieste oživovali, no neúspešne. Muž z Trenčianskych Bohuslavíc zomrel pravdepodobne na následky silného infarktu. Počet ľudí, ktorí skolabovali priamo za volantom, sa určiť presne nedá. Kolapsov bolo od začiatkom týždňa viac ako dosť.

"Od pondelku sme zaevidovali takmer 340 výjazdov k pacientom ktorí skolabovali, v dôsledku vysokých horúčav. Iba vo štvrtok ich bolo až 84 z toho najviac až 20 v Prešovskom kraji," informuje hovorkyňa záchranárov Alena Krčová. 

Na chladnejšie počasie si budeme musieť ešte niekoľko týždňov počkať. "Vyvrcholenie tohtoročného leta by malo byť okolo 9. augusta. Vtedy pripúšťam, že bude ešte nad 36 stupňov. Potom to pôjde plynule dolu a v poslednom augustovom týždni bude maximálne do 25 stupňov," hovorí meteorológ Najlepšieho počasia Peter Jurčovič.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy