Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Diéty nepomôžu, o našej hmotnosti rozhoduje mozog, tvrdia odborníci
Zdielať na

Diéty nepomôžu, o našej hmotnosti rozhoduje mozog, tvrdia odborníci

Archívna reportáž

PARÍŽ / Už veľakrát sa preukázalo, že odtučňovacie diéty len zriedka majú dlhodobý účinok a že ich vedľajšie účinky vedia odradiť. Odborníci zistili, že človek sám nerozhoduje o tom, koľko bude vážiť, diéty sú preto odsúdené k neúspechu a na zlepšenie zdravotného stavu treba denne vyvíjať fyzickú aktivitu.

Rovnako ako telo potrebuje určitý počet hodín spánku, tak aj mozog má zafixovanú určitú váhu a snaží sa ju udržať. Ideálna váha teda nie je tá, ktorú si jednotlivec sám stanoví, ale tá, o ktorej rozhoduje mozog na základe genetickej výbavy a životných skúseností. 

​Táto hmotnosť sa pohybuje v rozmedzí asi päť kíl. Osoby, ktoré vyvíjajú telesnú aktivitu, majú tendenciu vážiť menej ako osoby, ktoré vedú sedavý spôsob života. Váha môže počas života stúpať. U človeka, ktorý priberie a má niekoľko rokov nadváhu, považuje mozog novú váhu za ideálnu. "Pre mozog neexistuje nadváha, ale stabilná váha, ktorú si bráni," vysvetľuje americká neurobiologička Sandra Aamodtová. 

Stabilná váha

Bohužiaľ, opak nefunguje a žiadna diéta na svete nedovolí prekročiť stanovený prah. Tento fakt zrejme mnoho ľudí deprimuje. Je veľmi málo pravdepodobné trvalo schudnúť. S časom je znovunadobudnutie stratených kilogramov takmer nevyhnutnosť, hovoria štúdie. 

Aby sme zistili aká váha je pre mozog ideálna, je treba jesť iba pokiaľ máme hlad a pri prvých príznakoch sýtosti s jedlom prestať. Do zhruba šesť mesiacov sa váha stabilizuje na hodnotu pre mozog ideálnu. A nezáleží vôbec na idexe telesnej hmostnosti (BMI), ktorý obvykle umožňuje triediť ľudí do váhových kategórií. 

"BMI je vypočítaný pre populáciu, ale neodráža cieľovou váhu, ktorá je každému jedincovi vlastná," hovorí Sandra Aamodtová. Mnoho ľudí, ktorí majú podľa BMI nadváhu, majú v skutočnosti hmotnosť, akú im prikazuje ich mozog. A márne sa budú snažiť schudnúť. 

Zbytočné diéty

Pätnásť dlhodobých štúdií, ktoré zahrnuli osoby držiace diétu ukázalo, že u týchto ľudí je väčšie riziko, že budú obézni, ako u tých, ktorí diétu nedržia. Diéty sú odsúdené k neúspechu. V roku 2012 bola realizovaná štúdia na 4000 dvojčat vo veku od 16 do 25 rokov, ktorá ukázala, že odtučňovacia kúra násobí riziko opätovného naberania kíl u mužov dvakrát a u žien trikrát. 

Jav možno vysvetliť reakciou mozgu, ktorý dáva telu pokyn k vytváraniu zásob pre prípad nového obdobia zníženého príjmu potravy, ale tiež trvalú zmenu metabolizmu vyvolanou diétou. Telo vytvára počas diéty menej kalórií, aby šetrilo svoje zdroje, a v tom pokračuje aj potom, keď človek začne normálne jesť až dokým telo nezíska svoju normálnu váhu. 

Pozrite si archívnu reportáž o boji s obezitou: 

Súvisiace články